417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция.

Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда. Георгиева допълни, че до края на годината се очаква крайните получатели да могат да кандидатстват за финансиране. 

Фондът за градско развитие е финансиран по ОП "Региони в растеж" и средствата по него са 353,3 млн. лв. Посредниците ще осигурят и допълнителен частен ресурс, който ще бъде малко над 40% от финансирането. Така до крайните получатели се очаква да достигнат близо 600 млн. лв. За финансирането могат да кандидатстват общини, общински дружества, както и частни компании. Изискването е те да кандидатстват с проекти, насочени към подобряване на градската среда. Георгиева посочи, че финансирането е за 39 общини. От средствата предвидени за културно развитие и туризъм, ще могат да се възползват всички общини. 

Посредниците, които ще управляват средствата са разделени по региони. Обединение "Фонд на устойчивите градове" ще управлява регионите Юг и София. То включва Обединена българска банка, Фонд ФЛАГ, Фонд за устойчиво градско развитие и Българска консултантска организация.

За регион Север посредник ще бъде "Регионален фонд за градско развитие", собственост на Сосиете Женерал, Елана Инвестмънт, Елана Холдинг и Болкан Адвайзър. 

Инвестициите ще са под формата на кредити или финансов лизинг. Те ще бъдат с улеснени условия, като по-ниски лихви, а периодът на разсрочване е до 20 г., като се предвижда да има и 2 г. гратисен период.

За развитието на стартъп компаниите ще бъдат предоставени 64,7 млн. лв. Те ще се разпределят в 2 фонда: За ускоряване и финансиране на начален етап с 27 млн. лв. и за финансиране на начален етап - 37 млн. лв. Фондът, който ще финансира предприемачи в най-ранен етап ще се управлява от обединение  "АД-Венчърс". Средствата за стартиращи компании, които вече имат напредък в развитието си, ще се управляват от "Некст Тех Венчърс". Георгиева посочи, че се очаква над 200 предприятия да бъдат финансирани и допълни, че през есента ще стартира наново подборът за 35,7 млн. лв., защото сега е останал само 1 кандидат, който отговаря на условията.

Компаниите ще могат да се възползват от финансиране  от 25 хил. евро до 1 млн. евро.