Сред водещите теми на гръцкия печат тази сутрин е началото на учебната година, която започва в страната днес. Други въпроси, които намират място на първите страници на периодичните издания са дискусиите за бъдещето на пенсионната система на страната, данъчните промени, както и очакваното днес изказване на премиера Алексис Ципрас пред Европейския парламент за бъдещето на Европа, предава БТА.

На първа страница "Та неа" представя новата пенсионна система, която се очаква да представи лидерът на най-голямата опозиционна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис на Солунския панаир. Според публикацията, която определя предложението като "щит за пенсиите", новата система ще има осигурителен характер и ще има три стълба. Първият ще бъде съществуващата национална осигурителна система, която ще бъде задължителна и ще има преразпределителни функции. Вторият стълб, също задължителен, ще бъде лична сметка на осигурените лица, в която ще се внасят част от осигурителните вноски, но в рамките му осигурените ще имат правото на избор дали това да стане в държавен или частен осигурителен фонд. Третият стълб ще бъде доброволен и ще включва допълнително осигуряване в частен фонд. Целта е да бъде преодоляно несъответствието между пенсиите и осигурителния стаж.

Във водеща статия "Катимерини" коментира плановете за увеличаване на данъчната тежест върху средната и едрата недвижима собственост. Според вестника ако правителството приложи тези планове, единственото, което ще постигне, е да направи държавата още по-голям собственик на недвижима собственост. След толкова години на криза и прекомерно облагане няма поле за нови и увеличени данъци, освен ако не става въпрос за нов процес на одържавяване с цел да отнеме недвижими имоти от частни лица и да ги прехвърли към държавната компания за недвижима собственост. Защото е сигурно, че това ще стане, заедно с нова вълна на откази от наследство, коментира "Катимерини".

"Етнос" коментира началото на учебната година със заглавие "Първи звънец без дефицити". Изданието съобщава, че назначаването на 20 хиляди младши учители и своевременното изпращане на учебниците гарантират, че учебната година ще започне без празноти.

"Ефимерида тон синдактон" излиза на първа страница със заглавие "Европа се ужасява пред образа си в огледалото" и коментира предстоящото днес изказване на премиера Алексис Ципрас пред Европейския парламент за бъдещето на Европа. Според вестника Ципрас ще представи визия за една социална и справедлива Европа и ще осъди популизма и възхода на крайната десница.