"Реализираният износ на продукти, свързани с отбраната, през 2017 г. е на стойност 1,219 млрд. евро, което означава, че има ръст от над 200 млн., спрямо предходната година. Тези данни показват, че въпреки трудностите тази индустрия може да се справя и да отбелязва високи резултати. Оценяваме изключително високо значението на вашата дейност за икономическото развитие на страната ни и за осигуряването на потребностите на въоръжените сили, както и взаимодействието си със Сдружение "Българска отбранителна индустрия", като доказан и отговорен партньор на правителството". Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на откриването на националната конференция "Отбранителната индустрия - лидер на иновациите в България", съобщиха от икономическото ведомство.

Лъчезар Борисов е посочил, че през 2017 г. Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение е издала 640 разрешения/удостоверения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната от територията на България.

По време на конференцията икономическият заместник-министър е изтъкнал, че фирмите от Сдружение "Българска отбранителна индустрия" осигуряват заетост за повече от 30 000 работници и служители в страната в 27 предприятия, с общ оборот за 2017 г. над 854 539 млн. евро. "Това показва, че секторът на отбранителната индустрия в България е ключов и по отношение на заетостта", е допълнил той.

Лъчезар Борисов е заявил, че екипът на Министерството на икономиката има опита и убеждението, че за постигането на желаните резултати по поставените за обсъждане тук актуални и значими въпроси са необходими обединените усилия и на изпълнителната власт, и на бизнеса. По неговите думи в този контекст държавата и бизнеса трябва да работят в ефективно сътрудничество и с ЕК, трябва да продължат да се търсят най-ефективните средства за насърчаване на иновациите в сектора и осигуряването на средства за изследвания.