Към 31 август т.г. "Напоителни системи" ЕАД няма задължения към персонала си. Това каза днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол от народния представител Светла Бъчварова-Пиралкова относно финансовото състояние на дружеството, предаде БТА.

Един от основните проблеми на "Напоителни системи" ЕАД са големите задължения и те са в няколко направления, посочи министър Порожанов. С основни кредитори, сред които електроразпределителните дружества, сме изготвили споразумения за разсрочване и погасяване. "Имаше доста странни за мен задължения, дадени на прокуратурата, за над 10 млн. лева, за съжаление там има изпълнителни листове, които се реализират", коментира министърът. Други задължения, заварени от него, били тези към държавата, в лицето на НАП, в размер на 8-9 млн. лева, и те са с висока лихва от над 10 процента, подчерта той. За тяхното преструктуриране се води активен диалог и се надяваме дружеството да вземе кредит до месец при лихва от 3,5 на сто.

Поради активните валежи през юли и август приходите от напояване бяха силно намалени, от което дружеството също търпи загуби, коментира още Порожанов.