„Едно от най-важните решения в Европа, което предстои да бъде взето в следващата година, е къде ще инвестира Европейският съюз след 2020г. Светът около нас се променя по-бързо от колкото, която и да е публична администрация. При договарянето на следващия дългогодишен бюджет на ЕС трябва да вземем умни решения, с които да гарантираме, че имаме гъвкавост и сме готови дори за неочаквани ситуации.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на откриващата си реч на конференцията на високо ниво на Европейската комисия „Европейски бюджет за бъдещето“ в Брюксел на 12 октомври 2018г. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Освен Ева Майдел във форумът, посветен на многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г., участваха европейските комисари за бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер и за заетост, растеж и инвестиции Юрки Катайнен, министърът по европейскит въпроси на Ръмуния Виктор Негреску, министърът на транспорта и комуникациите на Литва Рокас Масиулис, бившият премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмид, председателят на Комитета на Регионите Карл-Хайнц Ламберц, генерални директори от Европейската комисия и други.

„Европейският бюджет помогна на държавите от Централна и Източна Европа да инвестират в инфраструктурта, земеделието, бизнесите си и да доближат стандарта на страните от Западна Европа. Той е инструмент за инвестиции, които носят конретни и видими резултати. Когато разпределяме средствата за следващата многогодишна финансова рамка, трябва да подходим визионерски и да гледаме голямата картина къде искаме да се намира Европа след седем, десет или двайсет години, за да фокусираме ресурси в сфери, които ще ни отведат там.“ Това допълни Ева Майдел, която беше специален гост на форума.