Каузата „Усмивка под дъгата” е част от проектите, подкрепени от кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”

Екипът на детска градина „Слънчице” мечтае да направи сензорна стая, която да развива емоционални компетентности при децата още от предучилищна възраст. Това разказва Атанаска Христова, която е директор на авторската детска градина в Мездра. В момента целият екип работи по проект за оборудване на стая „Усмивка под дъгата”.

Всяка учебна година се прави диагностика на децата по образователни направления за установяване на постиженията. Екипът на градината вижда тенденцията децата, които имат нужда от допълнителна работа и подкрепа, да се увеличават всяка година. Учителите изготвят регистър на децата, които имат нужда от допълнително внимание и по преценка на специалистите са включени 33 деца, които имат езиково-говорни, поведенчески или емоционални проблеми. Общият брой на децата, които имат нужда от обща личностна подкрепа, е 56.

Така се появява идеята да се създаде място, където децата да имат свободата да изразяват своите емоции и да ги разпознават.

Целта на проекта е да се даде възможност на всички деца да бъдат насочени към развиване на емоционалните им компетентности от детска възраст.

„Емоциите са нашият приоритет,защото те могат да бъдат силни или слаби, но са винаги в нас. Искаме да направим стая, в която ще провеждаме различни дейности, в които децата ще разпознават и демонстрират емоции”, разказва още креативният директор.

Ще бъде включена и образователната модулна система "Градина на сетивата", която ще даде възможност на децата със затворени очи да балансират върху различни сетивни дъски и да открият верния път като разчитат изцяло на усещанията. Ще имат пълна свобода да изразяват идеите си и така да се развива моториката на децата, както и баланса, координацията и концентрацията им. Това го прави много подходящ за терапевтични цели. В цялата градина учат 135 деца и всички ще могат да посещават стаята.

Стимулът и вдъхновението за създаването на проекта идва от обичта на екипа към децата. За създаване на позитивна образователна среда са необходими средства. Директорът на „Слънчице” разказва, че каузата е на целия и екип и всички са щастливи, че открили подкрепата на Райфайзенбанк за оборудването на стаята.

„Усмивка под дъгата” е част от проектите, които ще получат подкрепата на Райфайзенбанк в десетото юбилейно издание на дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“. Детската градина за първи път е кандидатствала и участва в кампанията на банката.

Когато стартира тазгодишното издание на „Избери, за да помогнеш”, Райфайзенбанк е подарила 16 детски велосипеда на градината и е изпратила картички с послания.

„Не може да се опише това,което направиха от банката. За първи път срещаме такава всеотдайност, сърдечност и доброта към децата, сърцата им са много големи”, разказва още Христова за Райфайзенбанк, която е приела каузата им присърце. Тя допълва, че радостта на децата, когато са получили велосипедите е била неописуема.

Подкрепата на банката ще бъде също с финансиране за оборудване на стаята с детски велоергометър, който ще подпомага за развитие на двигателната активност на децата и също помага за справяне с агресията, както и антистрес топки и кинетичен пясък, които да релаксират малчуганите. Екипът на „Слънчице” е започнало работа и по арт ателие, в което децата да творят и да предават социален опит чрез изкуството.

В процеса на реализиране на проекта ще бъдат поставени табла и магнитни пъзели, с които децата ще разпознават емоции. За раздвижване и забавление ще бъде поставен батут със защитни стени, за да се освобождава стреса.

В „Усмивка под дъгата” родителите ще могат да вземат участие в игрите, заедно със своите деца.

„Искаме с много обич и малко средства да постигнем това, което се постига с много средства”, допълва Христова. Тя разказва, че градината е отдалечена от шума и напрежението на градската среда и обградена от широколистни и иглолистни дървета. „Дворът ни е 5 декара и се превръща в чудесно място за среща с природата”, допълва още директорът.

На 17 декември „Слънчице” ще имат благотворителен коледен концерт и базар, на който градината ще представи проекта пред родителите и пред обществото, разказва още Христова.

Голямата цел на екипът е стъпка по стъпка „Усмивка под дъгата” да се превърне в сензорна стая, но се изискват много средства.

Всеки, който иска, може да помогне чрез SMS с текст DMS MEZDRA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 SMS е 1 лв.

За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС.

Екипът на ДГ "Слънчице" при проведен уъркшоп  "Иновации в детската градина", заедно с началника на РУО - Враца, старши експерта по предучилищно образование - РУО Враца и зам. директора на ВТУ "К. Методий" - филиал Враца.
Екипът на ДГ "Слънчице" при проведен уъркшоп "Иновации в детската градина", заедно с началника на РУО - Враца, старши експерта по предучилищно образование - РУО Враца и зам. директора на ВТУ "К. Методий" - филиал Враца.