Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва благосъстоянието на домакинствата. През 2017 година ФИП на човек от населението в ЕС, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 54 процента от средното за ЕС в България до 132 процента в Люксембург, сочат данни на Евростат.

Данните се основават на ревизирани паритети на покупателна способност (ППС - PPS), както и на последни данни за БВП и за населението.

Според Евростат 18 страни членки са под средното равнище за ЕС. В Италия, Ирландия и Кипър ФИП е по-малко от 10 на сто под средното за ЕС, докато в Испания, Литва, Чехия и Португалия е между 10 и 20 процента под това ниво. Пет страни са с над 30 процента по-нисък показател от средния в ЕС, като в Латвия, Румъния, Хърватия и Унгария този процент е между 30 и 40 на сто, а в България е с над 40 процента под средното европейско равнище на ФИП.

През 2017 година ФИП, изразено чрез СПС, варира от 49 на сто от средното равнище за ЕС в България до 253 процента в Люксембург.

Най-високо равнище на ФИП на човек от населението има в Люксембург (32 на сто над средното за ЕС), следван от Германия (+22 на сто), Австрия, Дания и Великобритания (между +15 и +20 на сто) и Белгия, Финландия, Холандия, Швеция и Франция (около "10 на сто над средното ниво в ЕС).