Румен Радев атакува отклоняването на парите от концесията на летището от Сребърния фонд и пенсионирането на държавни служители

Президентът Румен Радев обнародва Закона за държавния бюджет, за да не забави действието му, съобщиха от администрацията на държавния глава. Той обаче сезира Конституционния съд за разпоредби, които според него засягат основни права на гражданите.

Радев иска конституционните съдии да се произнесат по два казуса.

Първият е записаната в бюджета възможност парите от концесията на летище София да не постъпят в Сребърния фонд, а да останат в бюджетните сметки.

Аргументът на президента е, че правото на пенсионно осигуряване би останало просто една декларация, ако държавата не създава гаранции за неговото упражняване. Според Радев, за да изпълни това свое задължение, държавата трябва да отчита всички фактори, които поставят в риск пенсионната система. От президентството напомнят на депутатите, че това е особено важно при съществуващото в момента неблагоприятно съотношение между работещите и пенсионерите, застаряването на населението, ниските доходи. Затова социалната държава трябва да приема закони, които да стабилизират тази система, предупреждава президентът.

Ограничаването на приходоизточниците на Сребърния фонд поставяло под съмнение дългосрочното изпълнение на предназначението му - да гарантира стабилността на пенсионната система, смята президентът. Той е категоричен, че така законодателят застрашава упражняването на конституционно гарантираното право на гражданите.

Вторият казус, по който Радев търси мнението на магистратите, е рестрикцията, записана в бюджета, служители, навършили пенсионна възраст, да не могат да бъдат държавни служители. Според него реализирането на правото на труд и правото на пенсия не могат да направят едно лице негодно да бъде държавен служител. Така се нарушава принципът на равенство пред закона, не се отчитат потребностите на различните администрации и се създава опасност за изпълнението на публични функции, аргументира се президентът.

Ако конституционните съдии приемат аргументите на президента, парламентът ще трябва да прегласува спорните текстове.
Ако конституционните съдии приемат аргументите на президента, парламентът ще трябва да прегласува спорните текстове.