Фирми без регистрация по ДДС имат срок до юни

“Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март”, заяви говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров по време на пресконференция за новите изисквания за софтуерите на касовите апарати. Той допълни, че не се очакват технически проблем на сървъра, на мрежова комуникация, на подаване и обработване на данни от страна на НАП.

Фирмите, регистрирани по ДДС, трябва до 31 март да актуализират или подменят софтуера за управление на продажбите си и касовите си апарати. За компаниите, които не са регистрирани по ДДС, срокът е до края на юни.

Новото изискване за касовите апарати е, че всяка касова бележка трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Забранява се и издаването на т.нар. служебни.

По новите изисквания софтуерът задължително трябва да управлява всички фискални устройства или принтери. НАП призовава фирмите да се свържат с производителя на софтуерите, които ползват, и да проверят дали той ще бъде доработен съобразно новите правила. Производителите на такива софтуери са длъжни да декларират съответствие на продуктите си с новите изисквания. Публичен списък за софтуерите, които съответстват, има на страницата на НАП.

“Към днешна дата има 1500 касови апарати и фискални принтери, управлявани от новия вид софтуер, които отговарят на последните изисквания. С други думи, изискването вече е изпълнено от един кръг от лица. Към момента от гледна точка на производители на фискални устройства или принтери никой не е сигнализирал от НАП за потенциални проблеми, забавяния или трудности с производство и дистрибуция на тези устройства”, обясни Бъчваров.

Вече може да се декларират данъци

От вчера стартира данъчната кампания за 2019 г. От НАП съобщиха, че вече има подадени 90 декларации, а по 500 се работи. Срокът за подаване на декларации за доходи е до 30 април, а подаването може да бъде в офисите на НАП, по пощата и по е-път. Ако се подаде по е-път, може да се ползва отстъпка от 5%, но не може да е повече от 500 лв. и трябва да бъде платена до 31 януари.

“През 2020 г. планираме една голяма крачка – данъчната декларация за физически лица да бъде предварително попълнена, но за това ще си говорим в края на годинат”, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. Това става с допълнителен формуляр за доходите и НАП по предварителни данни ще може да създаде декларации.