Софарма Трейдинг," обяви, че е придобила 100-процентен дял в сръбската компания "Лековит" (Lekovit). Българското дружество купи мажоритарния дял в сръбския дистрибутор на лекарства през 2017 г., а сега е придобило миноритарния дял на д-р Драган Петрович.

"Софарма" планира да развива в Сърбия и в целия регион бизнес модела, прилаган в България - търговия на едро, ритейл, медицинска апаратура и други.

"Нашата първа стъпка е да се превърнем в лидер в Сърбия като разширим значително операциите и логистичния си потенциал. Развитието ще бъде използвано като фундамент за регионалната експанзия, тъй като "Софарма Трейдинг" вижда Източна Европа и особено Балканите, като голяма възможност за растеж," е цитиран да казва изпълнителният директор на "Софарма Трейдинг" Димитър Димитров.

"Лековит"създадена през 1992 г., специализирана е в продажба на едро и през 2016 г. наброява 150 служители и отчита приход от близо 50 млн. евро. Компанията е най-бързо развиващия се търговец на едро с лекарства през последните 3 години в Сърбия, като отчита 18% ръст за 2014 г. спряло 2013 г., 40% ръст за 2015 г. отново на годишна база и 33% - за 2016 г спрямо 2015 г., уточняват от "Софарма".