Изграждането на трасето на “Турски поток” през България е блокирано временно заради жалба срещу обществената поръчка.

Тя е подадена от “Атоменергоремонт”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

Съобщението, че процедурата е спряна, докато по жалбата се произнесе КЗК, бе пуснато официално от “Булгартрансгаз”. Газовото дружество пусна поръчка за разширение на мрежата. Търгът за 2,8 млрд. лв. бе обявен на 21 декември, а срокът за оферти бе до 15 февруари. Ще се строят 11,5 км газопровод от границата с Турция до компресорната станция “Странджа”. От нея до Провадия има вече готово трасе. Остава да бъдат направени нови близо 500 км до границата със Сърбия при Зайчар и две компресорни станции.

“Атоменергоремонт” обаче е поискала спиране на поръчката, тъй като обжалва разяснения по документацията, дадени от държавния газов оператор.

От “Бугартрансгаз” твърдят, че по закон трябва да спрат търга, докато влезе в сила съответно решение на антимонополния регулатор. Според времето, което ще отнеме разглеждането на жалбата, ще бъде удължен и срокът за подаване на оферти.

Преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че плановете са частта от “Турски поток” през България до сръбската граница да е готова до началото на 2020 г.

Сърбия също се подготвя да започне строителството, като на нейна територия тръбите са с дължина 403 км. Предвидено е старт на изграждането да има през март или най-късно в началото на април.