Сделката е внесена в КЗК за одобрение

Ирландската компания “Смърфит капа”, която е един от световните гиганти при опаковките и хартията, има намерение да купи българската компания “Витавел” в Луковит, произвеждаща опаковки и велпапе.

Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. Цената на сделката обаче не е ясна.

“Смърфит капа” оперира в 33 държави по света - 21 в Европа и 12 в Северна и Южна Америка. Производствените им обекти са общо 350, като в тях работят 45 хил. души. В сайта си компанията заявява, че почти цялата част от суровината им е получена в техни собствени фабрики за хартия, а продуктите им са напълно възобновяеми и произведени по устойчив начин.

Оборотът на ирландската фирма за 2017 г. е 8,6 млрд. евро, а печалбата преди данъци е 1,545 млрд. евро. В близост до България “Смърфит капа” притежава бази в Чехия, Гърция, Румъния и Словакия. През януари тази година тя е получила разрешение и за придобиване на два хартиени завода в Сърбия.

“Витавел” е създадена през 1970 г., през 1995 г. е приватизирана от мениджърски екип. Приходите през 2017 г. са почти 14 млн. лв., а загубите - 481 хил. лв. Броят на служителите е 150 души.