Индустриалната продукция в България отговаря на 23,7 процента от брутната добавена стойност и 20,4 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова на годишния форум "Индустриален триатлон: Климат, Енергетика и Околна среда", организиран от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, предава БТА.

По думите й тези стойности са доста над средните за Европейския съюз. Според Николова темата на днешната дискусия е от изключително важно значение за достигането на оптимално въздействие и взаимодействие между различните сектори по отношение на климата, енергетиката и околната среда.

Преработващата продукция също е със значителен дял и добавена стойност в износа. "Гордеем се с първото място в Европа по производство на калцирана сода, третото място на добив на руди на цветни метали, четвърто място на злато, съдържащо руди", посочи вицепремиерът Николова. Тя подчерта, че в тази връзка политиката към климата и околната среда са ключови за запазването и развитието на тези индустрии в България.

Марияна Николова изтъкна, че правителството полага изключителни усилия в подкрепа на българската индустрия и стимулиране на конкурентоспособността й.