Парламентът го избра напълно единодушно и той положи клетва

Бойко Атанасов е новият шеф на Комисията за финансов надзор. Това реши окончателно парламентът днес. Новият шеф беше избран напълно единодушно със 134 гласа "за". От октомври 2017 г. досега Атанасов заемаше поста на зам.- председател на финансовия регулатор. Затова след избирането му за шеф, парламентът гласува оставката му като зам.-председател.

Кандидатурата му беше единствена и я внесоха депутатите от "Атака". Николай Александров представи кандидата и мотивите за това. Депутатът от "Атака" акцентира, че Атанасов оглавяваше Националната агенция за приходите в кабинета и има над 20-годишно професионално развитие и придобит управленски опит.

От началото на март финансовия регулатор нямаше шеф след като Карина Караиванова, която заемаше поста, отиде в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на мястото на Калин Митрев.

В сряда Атанасов беше изслушан от бюджетната комисия и представи концепцията си за развитие на КФН. Той обясни, че ще работи по изграждането на модерна информационна система на комисията. Новия шеф посочи, че за него е важно да има активната комуникация с бизнеса, а това щяло да стане с регулярни срещи в дискусионен формат. Сред основните му цели са да се създаде "превенция чрез активна регулация, а не реакция в кризисни ситуации" и припомни случая с фалиралия кипърски застраховател, който остави близо 200 хил. без полици у нас.