Двамата се запознават в офис на нюйоркски хеджфонд, след 6 месеца се женят, а година след брака се ражда “Амазон”

Всичко започва като банален служебен роман през 1992 г. Двама млади американци - той на 28, а тя на 22 г., които работят офис до офис за нюйоркския хеджфонд “Ди Ай Шоу”, започват да си мятат закачливи погледи, да излизат заедно и накрая се влюбват. Три месеца по-късно са сгодени, а след 6 месеца - женени.

Младият мъж е амбициозен и напорист и е успял да се издигне до поста старши вицепрезидент. Първата им среща е по време на интервюто, което той провежда, за да я вземе на работа. Очевидно току-що завършилата “Принстън” интелектуалка още тогава му прави впечатление, след като отношенията им се развиват толкова бързо. Сватбата е през 1993 г., а година по-късно младото семейство Джеф и Маккензи Безос създават своя компания за онлайн търговия с книги, която наричат “Амазон”. Начинанието е дръзко, но изглежда по-скоро обречено на неуспех.

Оттогава минава четвърт век и нещата изглеждат съвсем различно. “Амазон” е гигант, който търгува с какво ли не, а стойността му стигна $ 1 трилион. Джеф Безос е най-богатият човек в света със състояние от 137 млрд. долара, а Маккензи Безос стана третата най-богата жена, след като делово и без скандали успя да постигне най-високото в историята обезщетение при развод в размер на $ 35,6 млрд.

“Бракът ни приключи,

но оставаме

приятели”,

съобщи Джеф Безос през януари. Новината дойде като гръм от ясно небе, защото семейството с четири деца изглеждаше силно свързано и от чувствата, и от професионалните интереси. Но се оказа, че милиардерът е хлътнал като ученик по друга жена - бившата тв водеща и пилот на хеликоптер Лоран Санчес. Скандалното издание “Нешънъл инкуайърър” се постара да направи достояние на обществеността много пикантни детайли от греховната извънбрачна връзка. Стана ясно, че богаташът е обсипвал любовницата си с есемеси, чието съдържание би накарало да се изчервят и оперираните от свенливост.

Между възхода и падението обаче лежи историята на една любов, на едно голямо приятелство и единомислие, чийто резултат надминава мечтите. “Мисля, че

жена ми е находчива,

красива, умна и

страстна”,

не пестеше суперлативи Безос през 2013 г. в интервю за сп. “Вог”. Тя пък призна, че първо е била покорена от заразителния му смях, когато са били съседи по офис.

“По цял ден слушах невероятния му смях. Може ли човек да не се влюби в този смях”, разкри тя. Всъщност именно Маккензи прави първата стъпка и кани Джеф на обяд.

Скоро след брака им той споделя с нея революционната си идея за онлайн книжарница. Маккензи си спомня, че макар да не е “бизнес личност”, успяла да усети цялото вълнение в гласа му. “Когато гледах как съпругът ми, човекът, когото обичах, е завладян от такова приключение, си мислех, че няма нищо по-хубаво от това да съм част от него”, спомня си г-жа Безос.

През 1994 г. двойката напуска работата си в Ню Йорк. Тръгват с кола, пресичат цяла Америка до Сиатъл, където се установяват и където се намира седалището на “Амазон”. Маккензи кара, а Джеф по време на целия път, седнал до семейното куче Камала,

трака на компютъра

- пише бизнесплан

и говори по телефона с хора, които биха могли да се включат като инвеститори.

Съпругата става счетоводителка на новата компания, което я прави един от първите служители на бъдещия гигант на онлайн търговията. Тя сключва и първия договор на “Амазон” с прочутата книжарница “Барнс енд Нобъл”.

До 1999 г. семейството държи под наем къща с една спалня в Сиатъл. Но дори и когато стават много богати, те опитват да останат на земята. До 2013 г. Маккензи все още кара сама до училище 4-те си деца с миниван “Хонда”. Макар и приказно богати, семейство Безос не демонстрираха лукс и често излизаха спортно облечени.

Макар и приказно богати, семейство Безос не демонстрираха лукс и често излизаха спортно облечени.

Децата са отраснали без бавачки и в ранните си години били обучавани у дома. Като родители Джеф и Маккензи Безос се прочуха и с това, че станаха едни от първите американски богаташи, които

накараха децата си

задължително

да учат китайски

Всъщност единственото им момиче е осиновено китайче.

В колежа Маккензи Безос, която учи филология, е асистентка на прочутата писателка и носителка на “Пулицър” Тони Морисън. Тя се изказва много ласкаво за нея, посочвайки, че е била най-блестящата студентка в класовете ѝ по творческо писане. Днес бившата вече госпожа Безос е автор на две книги, които имат сериозен успех. Съпругът милиардер си спомня пред сп. “Вог”, че по време на семейни почивки се е случвало да се буди нощем и да я заварва как пише в хотелската баня. Първият ѝ роман The Testing of Luther Albright е психотрилър и излиза през 2005 г. Втората ѝ книга Traps разказва за 4 жени, които се запознават по време на пътешествие в Лас Вегас.

Самата новоразведена милиардерка израства в Сан Франциско в семейство на финансист и домакиня. През 2004 г. тя създава своя фондация, която се бори с тормоза и грубостта в общуването. Целта на организацията е “да възпитава прости навици като любезност, кураж и интегриране в общността”, казва Маккензи.

По такъв любезен начин тя успя да уреди и взаимоотношенията с бившия си съпруг въпреки обидата от изневярата. Вярно е, че получи в замяна 25% от семейните акции в “Амазон”, или 35,6 млрд. долара, но ако се бе заинатила, би могла да вземе и доста повече. Двамата с Джеф Безос

нямат предбрачно

споразумение,

а в щата Вашингтон, където живеят, всичко се дели наполовина при развод. Очевидно обаче двамата са решили да запазят коректни отношения. Маккензи отказа да се меси в делата на мъжа си във в. “Вашингтон пост” и космическата компания “Блу ориджин” и му отстъпи правото си на глас в “Амазон”. Не е ясно как ще бъдат поделени големият им брой недвижими имоти.

Само ден след като бе съобщено, че семейство Безос е постигнал споразумение за развода си, документи за развод е подала и любовницата на Безос - Лоран Санчес. Тя бе разделена, но не и разведена със съпруга си Патрик Уайтсел, могъщ холивудски агент на звезди като Мат Деймън и Крисчън Бейл. По ирония на съдбата именно Уайтсел запознал на едно от партитата в Лос Анджелис съпругата си и милиардера.