Новият еко стандарт за автомобилите Евро 7, който влиза в сила от средата на 2025 г., за първи път регулира веществата, вредни за здравето, като частици, причинени от износване на гуми и спирачки. Това означава, че производителите на автомобили трескаво търсят решения. Съгласно новата директива колите ще имат право да отделят по-малко от 7 милиграма частици на километър, независимо дали идват от изгорели газове или се изпускат във въздуха чрез гумите или спирачките. Това е добре за здравето, защото голяма част от микропластмасата в океаните идва от износването на автомобилните гуми. Тези частици са PM10, по-малки от десет микрометра в диаметър.

Автомобилните производители възлагат своите надежди на компании като HPL Technologies, които са разработили процес на лазерно покритие, който трябва да намали генерирането на фин спирачен прах с до 90 процента.

"Ние правим това чрез лазерно покритие на стандартен спирачен диск със сиво покритие", казват от HPL Technologies. Като се има предвид, че машинно обработените спирачни дискове почти няма да имат износване в бъдеще, са необходими специални спирачни накладки, съответстващи на покритието. За да постигне това, HPL работи с различни производители на спирачни накладки.

Допълнителните разходи за покритие и довършване на спирачните дискове ще бъдат между 10 и 70 евро по-скъпи от конвенционалните спирачни системи. От друга страна ще се увеличи издръжливостта на спирачната система.