Слагат стикер, може да се сменя на всеки преглед

Леките и лекотоварните коли ще бъдат разделени в четири категории и ще получат съответния стикер според това кога са произведени, какви емисии въглероден двуокис излъчват и какви димни газове имат за дизеловите двигатели. Това предвиждат промени в наредба на транспортното министерство за техническите прегледи на автомобилите.

В мотивите за промяната е написано, че това е предварителна мярка, чиято цел е общините по-лесно да въвеждат забрани за движение в определени дни, часове и зони от населените места.

Поставянето в съответната група и получаването на стикер зависи главно от това каква екокатегория притежава автомобилът, кога е била първата му регистрация, но и от показатели като въглероден окис на празен ход и в движение - за бензиновите коли, и димност при атмосферно и при принудително пълнене - за дизеловите. Заради тези показатели проверки ще се правят при всеки редовен годишен технически преглед на возилото, като категорията и съответно стикерът ще могат да се сменят.

Техническите проверки няма да се правят с ръчни газаанализатори, чиито показания после се вписват на ръка в протоколи. В проекта за промени на наредбата са написани подробни изисквания за софтуерната система, според които измервателните уреди за отделяните газове да са свързани със стенда, а той от своя страна- с базата данни на автомобилната администрация, което елиминира възможностите за измами.

Колите, които имат само електрически двигател, са отделна, пета група. Хибридните се проверяват в зависимост от това какъв е двигателят, ползващ течно гориво. Двутактовите двигатели ще получават автоматично най-ниската категория, а колите на пропан-бутан или метан се проверяват в зависимост от това дали резервното им гориво е бензин, или дизел.