Пазарът на акции на Уолстрийт обърна рязко първоначалната си негативни посока, след като Блумбърг съобщи, че Доналд Тръмп може да отложи с до шест месеца решението за въвеждането на висока мита върху вноса на автомобили и на авточасти, като самото решение трябва да бъде взето до крайния срок на 18-и май, предаде БНР.

Подкрепа за подновяване на инвеститорския риск-апетит на пазарите на акции в САЩ оказа и изказване на финансовия министър Стивън Мнучин, че американските висши представители са в "сериозни" разговори с Китай за подобряване на търговските отношения. Той също така отбеляза, че САЩ са "близо да се разберат с Канада и Мексико за премахване на митата върху вноса на стомана и на алуминий".

Индексът DJIA се повишава с 45 пункта (с 0,18%), след като стартира днешната търговия със спад от близо 160 пункта (понижение с 0,55%) в резултат на серия по-слаби икономически данни от САЩ и Китай.

Широкият индекс S&P500 пък нараства с 0,23%, а технологичният Nasdaq Composite - с цели 0,65%, след като те също отбелязаха солидни понижения съответно от 0,5% и от 0,67% в началото на търговията на Уолстрийт.

Най-солиден ръст бележат акциите на автомобилните компании. Акциите на Ford поскъпват с 1,12%, а на General Motors - с 1,25%.

Със силен скок на автомобилните акции приключи и днешната европейска търговия, като акциите на Daimler се повишиха с 2,1%, а на BMW - с 1,87%.