Външният министър Хайко Маас прави първа копка в София

Българската строителна компания “Главболгарстрой” ще строи сградата на новото германско посолство в София, съобщиха от германското посолство.

Първа копка на новата мисия ще бъде направена в понеделник от министъра на външните работи на Германия Хайко Маас и българската му колежка Екатерина Захариева.

Маас пристига в неделя у нас по нейна покана.

Новото посолство е част от стратегията на Берлин за увеличаване на сигурността в своите мисии след увеличаване на терористичната заплаха в света.

Новото посолство ще е на терена до сегашното на улица “Фредерик Жолио Кюри”. Теренът е собственост на федералната република и е с площ 11 470 кв. м. От тях 7750 кв. м са незастроени. Възложител на строителните работи е Федерална република Германия, представена от Федералната строителна агенция на Баден-Вюртемберг. След проведен конкурс за изпълнител е избрана “Главболгарстрой” АД.

Планираните дейности са разделени на отделни етапи, така че съществуващата сграда на посолството няма да прекратява или ограничава работата си с български граждани в нито един момент. Новото посолство ще е готово до края на 2020 г., а работите по разрушаване на старата сграда и пълното финализиране на проекта - до края на юли 2021 г.

От посолството уточняват, че изпълнението на строителството ще се прави по възможност с местни строители и материали.

На церемонията по първата копка Маас и Захариева ще поставят т.нар. капсула на времето. В нея ще има паметна монета “100 години Баухаус”, Конституцията на Германия по повод нейната 70-годишнина и парче от падналата през 1989 г. Берлинска стена.

В програмата на външния министър на Германия са включени разговори освен със Захариева и с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, както и с представители на български неправителствени организации. Маас ще разгледа и историческия център на София.

С посещението си в София Хайко Маас приключва външнополитическите си обиколки преди евроизборите.

Очаквайте интервю с германския външен министър в понеделник.