Ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци започва да се изгражда край пловдивското село Калековец. В него ще бъдат вложени 14 млн. евро от компания, чийто собственик е чужденец, живеещ от 15 г. у нас. Очаква се да се открие над 100 работни места.

"Това е поредният завод в община "Марица", която е на първо място в България по инвестиции - над 1, 5 млрд. евро за последните 15 г.", заяви кметът Димитър Иванов. Базата край Калековец ще е върху 100 дка площ. Там ще се разположат логистичен център и цех с високотехнологично оборудване за преработка на ябълки, круши, чушки, краставици и домати. Концентратът и плодовият мус ще са за страната и чужбина.

"Ще се изкупува зарзават от цялата Пловдивска област. Инвеститорът има осигурен пазар за 3 г. напред", уточни Иванов.

По думите му същата компания притежава подобна фабрика и в Пазарджик, но с по-малки обеми на производство. За по-бързата реализация на проекта край Калековец община "Марица" се е ангажирала с кратки срокове за процедурите и подобряване на инфраструктурата. В момента до терена има само полски път, предвижда се да се построи асфалтов, както и кръгово движение след една от детелините на магистрала "Тракия".