"Телетол" изпрати искане, подписано от изпълнителния член на Съвета на директорите Мартин Димитров, в отговор на изявление на министър Петя Аврамова по "казуса" с фирмата. В него се казва:

На 11 юли 2019 г., в присъствието на народни представители и журналисти, след заседанието на ресорната парламентарна комисия, Вие отговаряте на въпроса “Как ще се разреши казусът с Телетол?”, видно от видео материал, публикуван на страниците на няколко медии:

“Казусът с Телетол е по-скоро технически (...) При готовност от фирмата да представи продукт, който е съвместим технически със системата за електронното таксуване, мисля, че няма да има проблем.”

В тази връзка бихме искали да декларираме, че имаме готовност да представим продукт, който е технически съвместим със системата за електронното таксуване.

Във връзка с вашето изказване, отправяме предложение - във вторник 16 юли 2019 г. в 11:00 ч. (или в друг ден през следващата седмица) да бъде проведена демонстрация на продукта на Телетол.

Припомняме, че до момента АПИ не е предоставила достъп до електронната система, но въпреки това Телетол може да демонстрира своя продукт и се надяваме да получим достъп до системата на място, в случай че АПИ вече разполага с такъв.

Системата на Телетол е завършена и функционираща още от началото на месец март 2019, от когато и ние имаме готовност да я представим и да започнем работа, но до момента Агенция “Пътна Инфраструктура” отказа да присъства на определената дата за представяне на софтуера на Телетол, за което може да се уверите и от приложеното писмо-отговор от АПИ към Телетол.

На 11 юли 2019 в 13:00 наши представители бяха приети при Главния Прокурор във Върховната Касационна Прокуратура, където беше проведено формално обсъждане на подадения от Телетол сигнал.

Във връзка с изразеното от Вас виждане, че “казусът с Телетол е по-скоро технически”, бихме искали да ви уведомим, че според Главния прокурор, “казусът е по-скоро криминален”.

Съществуват обстоятелства, които показват, че ваши подчинени служители не следват закона и се ръководят от нареждания на трети страни и осъществяват груба форма на безстопанственост, което не е технически казус. Считаме, че администрацията на министъра на регионалното развитие не разполага с всички факти и достатъчно информация, за да сформира становище за казусът с Телетол и вие като принципал на Агенция “Пътна Инфраструктура” е задължително да бъдете запозната с тези обстоятелства.