Ръст от 3,7% за икономиката и забавяне до 3,4%, но през 2021 г.

Лихвите по кредити най-вероятно ще се задържат на сегашните си ниски нива. Ниска ще остане и доходността от депозитите.

Това прогнозират експертите на БНБ в икономическия преглед за втората половина на тази година.

Това означава, че кандидатите да си купят жилища с евтин ипотечен кредит имат още половин година, за да инвестират в имот.

Както “24 часа” съобщи, тъй като от 30 юни са в сила новите правила за кредитиране на ЕЦБ, всеки трябва да прецени дали ще може да изплаща вноските по него. Ако ги бави или финансовото му състояние се влоши, той ще бъде определен като рисков и ще получи по-трудно и при по-лоши условия нов заем.

Според прогнозата на централната банка рискът това да се случи до края на годината не е висок. Експертите прогнозират по-висок ръст на икономиката- 3,7% вместо предишните очаквания за 3,1%.

Основания за корекцията на предишните очаквания са свързани с ниската безработица, увеличаването на доходите и очакванията за задържане на лихвените нива на рекордно ниски равнища.

Годишната инфлация слабо ще се ускори - до 2,6%, след което ще започне да пада и ще се задържи на нива около 2% през следващите две години, очакват още от централната банка.

За периода 2020–2021 г. ръстът на икономиката ще започне да се забавя до 3,4%, основно заради външни фактори - очакванията за рецесия в еврозоната, Брекзит, търговската война между САЩ и Китай.

С изчерпването на негативния принос на Турция БНБ прогнозира външното търсене на български стоки и услуги да започне да се ускорява през 2020-2021 г.

По-евтини петрол и долар в сравнение с миналата година очакват още от централната банка. през идните две години след 2019 г.

Цените на неенергийните продукти в долари първоначално ще се понижат през 2019 г. и ще започнат да се повишават през 2020 г. и 2021 г.

Две групи рискове, които могат да променят прогонозираните показатели, посочват експертите от централната банка.

Първата е свързана с темпа на растеж на икономиката, който може да се забави повече и да свие търсенето на български стоки и услуги.

Втората група фактори е свързана с динамиката на съфинансираните от ЕС публични инвестиции, които също могат да забавят икономиката в следващите две години.