100 научни проекта на младежи от 39 различни държави ще бъдат представени днес на 31-ия Европейски конкурс за млади учени (EUCYS) в София.

Състезанието ще продължи до 17-и септември. Младежите са подговтвили разработки за лекарства за рак, ХИВ, глаукома, както и различни начини за намаляване на пластмасата, платформи за филми и музика и още много други. За да ги приветстват днес на откриването дойдоха зам.-министрите на образованието Таня Михайлова и Карина Ангелиева, еврокомисар Мария Габриел, столичният кмет Йорданка Фандъкова и академик Юлиан Ревалски.

“Добре дошли в България! Гордеем се с вас! Вие не сте бъдещето на Европа, вие сте най-доброто в днешния ден”, обърна се Мария Габриел към младите учени. Тя подчерта, че Европейската комисия има много ясна идея как да финансира и да работи за развитието на науката и образованието в цяла Европа и ще продължи да го прави.

“За мен е огромна чест градът ни да бъде домакин и да посрещнем едни от най-умните, интелигентни и креативни хора от цял свят. Иновациите са най-важни за подобряване живота на хората и средата в градовете. София е град на младите и образовани хора. Тук са най-много млади хора в България - над половината хора в София са под 40 години. Основната причина е изборът на много младежи от цялата страна да останат в София и да завършат образованието си, а от последните години и да работят тук”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. И подчерта, че общината винаги се е старала да подкрепя науката и иновациите. Пожела успех и на българския отбор.

“Любопиството, постоянството, но и добрият ментор са ключът към успеха. Сигурна съм, че ако поставим един проблем сега в залата, ще има сто различни рещения, защото вие сте младите хора, които градят бъдещето”, зави зам.министърът на образованието Таня Михайлова. Тя пожела много успех на младите учени и ги призова да не спират да се отказват, защото всеки провал показва пътя, по който трябва да се върви.