Новата тв услуга на А1 дава възможност да се търсят филми и предавания по ключова дума.

А1 пуска в България нова телевизионна платформа с изкуствен интелект, който прави персонализирани препоръки, спрямо интересите на зрителя, съобщиха от телекома.

Благодарение на това платформата ще извежда на преден план съдържание, съобразено с клиентските предпочитания, като улеснява техния избор и им помага да не изпускат от предаванията, които предпочитат да гледат.

Новата услуга се нарича А1 Xplore TVи предлага редица подобрения и нови функционалности.

Чрез интуитивен интерфейс, базиран на приложения, се променя и търсенето на предпочитано съдържание, конкретни предавания или филми и актьори. Това ще става, без да е необходим преглед на програмата, а чрез ключови думи. Може да бъде въведено името на филм, актьор или режисьор, а платформата ще показва цялата налична информация. Освен това на екрана ще се визуализират и часовете на излъчване и на вече минали предавания.

От А1 посочват, че новата тв платформа предлага сериозна промяна за зрителите, които до момента са ползвали коаксиална свързаност. Те ще имат възможност да се възползват от интерактивни функции като спиране, връщане и гледане на минали предавания. Потребителите могат да връщат до 7 дни назад.

Специално създадената видеотека включва редица филми от големия екран.

В следващите месеци в платформата ще бъде добавена опция и за достъп до популярните видео стрийминг платформи като YouTube, Netflix, Amazon Prime.

А1 ще и първият телеком у нас, който предлага телевизионно съдържание в 4К Ultra HD резолюция. Първоначално това ще се отнася за пет канала. В зависимост от плана, който ползват, зрителите ще получат достъп до над 210 канала, 63 от които в HD качество.

A1 Xplore TV може да се ползва на всички устройства – телевизор, компютър и има отделно мобилно приложение A1 Xplore TV GO за смарттелефони и таблети. Друга иновация на платформата е фактът, че тя се синхронизира между отделните устройства. По този начин, ако потребителят гледа сутрешен блок на своя телевизор преди работа, когато включи A1 Xplore TV GO на своя смартфон, ще може да продължи гледането на предаването от момента, в който е изгасил телевизора у дома. Новата платформа ще е достъпна за клиентите на А1 България от 1 октомври.