Спор между България и ЕК

за 11 млн. лева по проекта

Обходът на Габрово, който е и подход към тунела под Шипка, ще бъде завършен на 26 ноември, съобщават от пътната агенция.

Завършена е конструкцията на най-големият засега тунел с дължина 640 м. В обходния път се изграждат системите за безопасност и се изпълняват довършителни работи. Полагат се асфалтови пластове, изградени са отводнителните съоръжения и окопи, бетоновите бордюри, пътните банкети, монтирани са предпазни еластични огради.

От отговор на министъра на транспорта Росен Желязков на въпроси на двама депутати от БСП стана ясно, че по финансирането на проекта има спор между България и Европейската комисия. От Брюксел са стартирали процедура за финансова корекция на проекта. Причината е, че се иска от страната ни да върне сертифицирани суми за участъците, които не са приключени, и етапната връзка. Това означава, че трябва да бъдат възстановени от бюджета към 11 млн. лв.

От пътната агенция твърдят, че натрупаното с години закъснение на проекта е заради обжалване от екоорганизации, а в последно време и заради открити археологически обекти. Разкопките са приключили и са предприети действия за завършване на обхода без финансови санкции.

Желязков уведомява депутатите, че ЕК е информирана за състоянието на проекта. България настоява за преразглеждане на финансовата корекция при окончателното завършване. Европейските служби неформално са уверили, че когато това стане, санкцията ще бъде оттеглена.