След остри критики американската компания "Епъл" обяви, че „ще разгледа по-задълбочено” въпроса за това как представя спорни граници в приложенията си, съобщава Би Би Си.

Преди дни Украйна порица технологичния гигант, защото показа в приложенията си Maps и Weather анексирания полуостров Крим като част от Русия. Според Киев на "Епъл" му е безразлично за болката на украинския народ.

Говорител на компанията заяви, че гигантът следва международните и вътрешните закони, и промяната, която е само за потребители в Русия, е била направена заради ново законодателство в страната.

Анексирането на Крим от Русия през 2014 година беше заклеймено от голяма част от международната общност.

В изявление на "Епъл" изрично се подчертава, че „компанията не е направила каквито и да било помени в приложението си Maps по отношение на Крим извън територията на Русия.”

„Направихме задълбочен преглед на международните закони, както и на американското законодателство, както и на други вътрешни закони преди да променим границите в съответствие с изискванията”, посочват от технологичния гигант. От "Епъл" са категорични, че в резултат на задълбоченото проучване от тяхна страна за това как се изобразяват подобни спорни граници, за в бъдеще компанията ще е в състояние да прави повече промени в съответствие със законовите изисквания.

„Нашето желание е да се уверим, че потребителите на приложението ни Maps и други услуги на "Епъл" ще могат да им се наслаждават навсякъде по света”.