Бармани и сервитьори, заедно с шефовете си ще обслужват клиенти с жълти жилетки от 25 януари. Това е само началото на протести в бранша, които ще станат и ефективни, ако исканията им не бъдат чути. Основното е за намаляване на ДДС до 5% за хотелите и заведенията за обществено хранене, както е в съседна Румъния.

Решението бе взето на среща на БХРА във Велико Търново, в която се включиха собственици на заведения от 36 града."Ние не искаме да ощетим фиска, но ако направим ДДС платимо, няма да има колеги да го крият. Така ще изсветлим бизнеса всеобхватно", каза Атанас Димитров от БХРА. Хотелиери и ресторантьори казват, че ако ДДС бъде намалено, ще могат да увеличат заплатите на персонала, за да го задържат.Имало крещящ дефицит на квалифицирани кадри в туризма, които отивали заради високи заплати в чужбина.

Участниците в срещата излъчиха преговорен екип и работна група, която да води разговори с правителството. Към Народното събрание и 4 министерства те ще изпратят специална декларация, в която настояват още за задължителна регистрация по ДДС на всички фирми в бранша, отмяна на наредбата за запечатване на заведения от данъчните, лимит за издаване на разрешителни на нови обекти, прецизиране на наредба Н-18 на данъчните.

"Туризмът е дейността, която продава щастие, а в същото време сме убити от данъци и такси. Нашият бранш е сред най-регулираните. По 41 позиции ние плащаме ежемесечно и ежегодно данъци, такси, налози", каза председателката на БХРА Вени Петрова. Тя обясни, че в протестите няма да се стигне до затваряне на обекти, защото били социално отговорни и нямало да изкарат персонала си на улицата посред зима. По данни на БХРА в бранша са заети над 400 000 души.