Регионалното министерство ще финансира през 2020 г. изготвянето и приемането на общи устройствени планове на общините в България, като им даде между 50 и 80% от необходимата за това сума. Това личи от заповед на министър Петя Аврамова, публикувана тези дни.

За финансиране на тези дейности в бюджета на ведомството са предвидени към 5 млн. лв. Субсидиите за изготвяне на такива планове се отпуска от 2014 година насам, но през 2020 г. това ще се прави за последен път. Причината е, че на 31 януари 2021 г. изтича крайният срок, в който общините са длъжни да приемат и утвърдят общ устройствен план. Този срок, вписан навремето в Закона за устройство на територията, бе променян три пъти досега с мотива, че малките общини често нямат пари за такива дейности.

По последни данни, които са от началото на миналата година, около 70% от всички 265 общини в България нямат общи устройствени планове, което отваря вратички за застрояване без правила. Това най-често се прави с частични изменения на подробните устройствени планове, което е доста по-лесна процедура и често се извършва, без да се уведомяват засегнатите.

И при трите досегашни удължавания на крайния срок в парламента избухваха спорове, като много депутати твърдят, че изготвянето на общ устройствен план е твърде скъпо, особено за малките общини. Например за община с 10 хиляди души население правенето на такъв план струва към 120-150 хиляди лева.

Затова от 2015 г. насам МРРБ отпуска всяка година определени суми, с които компенсира тези разходи.

Според заповедта, подписана от регионалния министър, делът от разходите, които ще финансира тази година МРРБ, зависи от категорията на общината. За общините първа категория - областните центрове, държавата ще покрие до 50% от договорената с изпълнителя цена, но не повече от 164 048 лв.

За общините втора и трета категория - тези с население над 10 хиляди човека, е предвидено да се поеме до 65% от договорената цена, но не повече от 142 650 лв. За най-малките общини се поемат до 80% от разходитено не повече от 121 253 лв. Сумите са с включено ДДС.

Помощта ще се отпуска на всички общини, включително и на онези, които са кандидатствали за такава след 2016 г., но никога не са били класирани и не са сключвали споразумения с МРРБ до изтичането на бюджетната 2019 г. Ще се допускат и общини, които са сключили договор с външен изпълнител на обществена поръчка за изготвяне на общ устройствен план след 2014 г., но все още не са приключили с изпълнението на договора.

Тази година регионалното министерство ще изпрати на общините, които отговарят на условията, споразумения за финансово подпомагане, което те трябва да попълнят, подпишат и подпечатат в 10-дневен срок. Трябва да попълнят и декларация по образец, която да удостоверява, че нямат двойно финансиране, т.е. не са намерили друг източник за финансиране на изготвянето на общ устройствен план.

Общините, които ще сключат договори за изработване на планове през 2020 г., трябва да предоставят също решение на общинските съвети за осигуряване на собствената част от финансирането, както и заверени копия от фактури от изпълнителя по договора, включително и за авансовите плащания. По-късно тези общини трябва да изпратят на министерството и протоколи от решенията на общинските съвети за разглеждане и приемане на общите устройствени планове, както и влязло в сила решение на общия съвет за приемане на плана. В заповедта е посочено, че процесът по финансово подпомагане на общините със сключени през 2020 г. споразумения ще продължи и през 2021 г. до изчерпване на средствата, предвидени в бюджета за 2020 г.