Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви днес, че е оптимист относно шансовете за постигане на търговско споразумение с Великобритания тази година, предаде Ройтерс.

На конференция в Кралския институт за международни отношения Чатъм Хаус в Лондон Мнучин посочи, че е разговарял по въпроса с британския министър на финансите Саджид Джавид тази сутрин на работна закуска, както и по-рано тази седмица на Световния икономически форум в Давос, предава БТА.

Великобритания и Съединените щати се стремят да постигнат споразумение тази година, тъй като смятат, че е важно и за двете страни, допълни той.

По думите му след сключената първа фаза от търговското споразумение с Китай, сега в центъра на вниманието на САЩ са споразуменията с Великобритания и Европейския съюз.

Мнучин призна, че може да е необходимо Великобритания първо да реши някои въпроси с ЕС, преди да ги обсъди с Вашингтон, но това според него няма да забави нещата.

В отговор на въпрос дали въвеждането на дигитален данък от Великобритания за американски интернет гиганти като Гугъл (Google) и Фейсбук (Facebook) няма да попречи на търговските преговори, финансовият министър на САЩ каза, че днес е обсъдил проблема с британския си колега.