Двете парчета от лунни вулканични скали, които бяха пренесени на Земята с китайската мисия Чанъ-5, са на около 1,97 милиарда години, което ги прави най-младите идентифицирани до момента вулканични скали от Луната, сочат резултатите от международно изследване, публикувани в петък в списанието „Science“.

Водещият автор проф. Александър Немчин от Центъра за космически науки и технологии на австралийския университет Къртин каза, че са определили възрастта на лунните проби по време на дистанционни сесии с лабораторията в Пекин с помощта на големи масови спектометри, съобщи Радио Китай.

Пробите бяха събрани по време на мисията Чанъ-5 през декември 2020 г. от Океана на бурите (най-голямото лунно море) от близката страна на Луната.

Немчин посочва, че според химичния анализ на скалите те са с милиард години по-млади от тези събрани преди повече от 40 години от САЩ и бившия Съветски съюз.

Задачата на учените в момента е да открият механизма, който ще обясни как това сравнително скорошно нагряване на Луната е вероятно да е подпомогнало образуването на базалтови магми с температура над 1 000 градуса по Целзий.