Пари ще се отпускат за иновации, технологично обновление, онлайн платформи

Процедури на обща стойност около 207 млн. евро, или 404 млн. лв. за малки и средни предприятия предстои да се открият по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” през 2018 г.

Напредъкът по програмата до момента, както и бъдещето ѝ развитие бяха представени от зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, Ивелина Пенева - директор на изпълняващия орган Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност”, и нейния заместник Калин Маринов.

Към днешна дата

това е една от

най-добре работещите

оперативни програми

в България. 600 компании вече са реализирали проекти благодарение на нея. Усвоеният ресурс по програмата е 1,570 млрд. лв, което е 63% от общия бюджет. До момента са сключени 1461 договора, голяма част от които все още се изпълняват.

Министерството на икономиката се стреми да насърчава още компании от малкия и средния бизнес да се възползват от оперативната програма. Откриват се процедури, а целта на изпълняващите органи е те да достигнат най-вече до фирмите, които не са се възползвали от финансиране досега.

Въпреки че програмният период приключва през 2020 г., процедурите няма да спрат веднага, а суми ще се изплащат до 2023 г. Удължаването на периода е предвидено от Европейската комисия, тъй като оперативната програма реално започна да се изпълнява през 2015 г., по-късно от обявения предварително старт.

Икономическото министерство предвижда разработването на механизми, които да доведат до по-лесно достигане на средствата до бенефициентите и да улеснят кандидатстването. Те са свързани с намаляването на административната тежест, което е и един от основните приоритети в политиката на цялото правителство. Ще се търси баланс, така че да не се стигне до злоупотреби с програмата заради липса на документи.

До края на годината стартират две нови ваучерни схеми. Първата е свързана с повишаването на технологичното равнище на малките и средните предприятия. Чрез нея ще се улесни достъпът им до цифровите ноу-хау технологии и дигитализацията.

Идеята идва от българските търговски аташета в чужбина. По техни наблюдения има много български компании с модерно производство, но недостатъчно съвременни средства за търговия, което затруднява контакта им с чужди фирми и клиенти.

Схемата предлага ваучери на стойност между 20 и 50 хил. лв., които да бъдат инвестирани в изграждането на сайтове, приложения и платформи за онлайн продажба. Първоначалният общ бюджет за тази схема е 5 млн. лв., но ако е достатъчно жизнеспособна, занапред той може да бъде увеличен.

Втората ваучерна схема цели да улесни компании, които искат да излязат на фондовата борса. Разходи до 50 хил. лв. ще бъдат покрити, така че фирмите да могат да се подготвят за емитиране на ценни книжа и първичното им предлагане на борсата.

Най-много процедури догодина ще се открият по първа приоритетна ос на Оперативната програма “Технологично развитие и иновации”. Програма с продължение е изграждането на “София Тех парк”, за втория етап от развитието му са предвидени около 40 млн. лв.

По време на предишния програмен период бе осъществен първият етап на проекта. Той беше фокусиран основно върху изграждането на инфраструктура и закупуването на оборудване.

С втория етап на проекта тази база ще бъде надградена и доразвита. Очаква се обаче новото проектопредложение да е с по-различна концепция, насочена по-скоро към финансиране на дейности, които да доведат до по-голяма жизненост на “София Тех парк”.

В края на следващата година започва и програма

за стимулиране

на внедряването

на иновации в

предприятията

Тя е продължение на програмата за разработване и ще използва спестения от нея ресурс. Към момента той е 1,17 млн. лв., а определеният твърд бюджет е 107,4 млн.

Част от иновационната инфраструктура може да бъдат сертифициращи лаборатории или такива за доказване на концепции, изпитателни лаборатории, технологични центрове. Програмата дава възможност за пълно изграждане на съоръжения или за модернизация на вече функциониращи такива.

За насърчаване на сътрудничеството между бизнеса и научните среди са отделени 24,8 млн. лв. Те ще бъдат използвани за съвместни проекти като създаване на клъстери или участие в проиновативни мрежи и платформи на Европейския съюз. Предприятия и водещи национални и европейски академични и изследователски групи ще имат възможността да си сътрудничат и да споделят ресурси за разработване и внедряване на иновативни процеси и продукти.

Съвместната им работа ще помогне и за защитата и трансфера на авторски и лицензионни права, както и за прилагането на резултатите от научни изследвания. Тази процедура ще стартира през 2019 - 2020 г. и ще бъде от последните по оперативната програма.

В средата на 2018 г. стартира и втора програма, насочена към

развитието на

иновативни

клъстери,

която е на стойност почти 30 млн. лв.

Догодина предстои и откриването на една нова програма по приоритетна ос 2 “Предприемачество и капацитет за растеж на МСП”.

Мярката ще осигури подкрепа за подобряване на производствения капацитет за растеж на малките и средните предприятия и развитието на техните специализирани услуги. Тя е с фиксиран бюджет от 150 млн. лв., като към тях ще се добавят и спестените средства от предходната процедура, които в момента са в размер на 17,5 млн. лв.

По тази програма по време на първия програмен период има сключени 740 договора, което я прави най-масовата от ОПИК.

По приоритетна ос 3 “Енергийна и ресурсна ефективност” до края на тази година ще започне мярка за повишаване на ресурсната ефективност на предприятия чрез нови решения, техники и методи, които се прилагат за първи път в България.

По нея могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия. Програмата “Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите” е на стойност 71,6 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната помощ, която фирма може да получи, е 200 хил. лв. За микропредприятия максималната сума е 750 хил. лв., за малки - 1 млн. лв., а за средни - 1,5 млн. лв.

Компании, които работят в секторите търговия и услуги, обаче не може да кандидатстват. Това се отнася за всички програми по 3-та приоритетна ос за новия програмен период.

Тази програма е изключително важна за България, тъй като нашата икономика е на последно място в Европейския съюз по производителност на ресурсите. Вследствие на остарелите технологии на българските предприятия разходът на суровини в производството е много висок и неекологично съобразен.

Тази тендеция обаче трябва да бъде променена, тъй като до 2030 г. депонирането в Европейския съюз трябва да се намали до под 10%, а отпадъците - да се превърнат в ресурс чрез висококачествено рециклиране.

Мерките са част от плана за налагане на кръгова икономика, разработен от Европейската комисия.