От 16 октомври 2018 г. подпомагането в лозаро-винарския сектор в страната се извършва по нова тематична програма. Тя е разделена на четири мерки - “Преструктуриране и конверсия на лозя”, “Популяризиране в трети държави”, “Инвестиции в предприятия”, “Застраховане на реколта”.

По мерките могат да кандидатстват производители, които са физически или юридически лица, или група или организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър. Те не трябва да имат задължения, освен ако не са допуснати отстрочени към фонд “Земеделие”, както и към държавата. Не трябва и да са в производство по ликвидация или с влязла в сила присъда.

Заложена е възможността финансовата помощ да се предоставя и авансово. Единствено по мярка “Застраховане на реколтата” помощта ще се изплаща без възможност за аванс. Уредени са сроковете и условията за извършване на проверки на място преди окончателното плащане, резултатите от които са показател при изчисляването на сумата за получаване от бенефициента.

Оценката на въздействието показва, че потенциално заинтересовани страни от приемането на наредбата са производители на винени сортове грозде, дружества и организации, които популяризират вина на пазарите на трети държави, предприятия, произвеждащи вина, и лица, стопанисващи площи, засадени с винени сортове лозя.

Очакваният брой на бенефициентите по мярка “Преструктуриране и конверсия на лозя” са 250 производители, по мярка “Популяризиране в трети държави” - 10 дружества и организации, по мярка “Инвестиции в предприятията - 60 винопроизводители, по мярка “Застраховане на реколтата” - 260 земеделски стопани.

Бюджет има и за реклама

Всякакъв вид форми на реклама на българските вина са предвидени по мярката “Популяризиране на пазарите на трети държави”. Ще се покриват разходи за материали като ключодържатели, USB стикове, химикали и др.

При рекламни кампании ще се покриват разходи за режисура, персонал, изработка на клипове, които може да са до три с максимална продължителност 30 секунди, както и за закупуване на домейн или дизайн на уебсайт. Кандидатите може да посочат и, че желаят да отпачат реклама, да инвестират в дизайн.

Производителите ще могат да се включват и в изложения, да организират дегустации в магазини. Бюджет има за срещи с вносители, дистрибутори, както и организиране на кулинарни училища.

За всеки заявен разход кандидатът ще трябва да предостави поне три независими оферти.

Няма да се покриват разходи за банкови такси или застраховки, създаване на търговска марка и др. Кандидатите може да са търговски дружества или организации и асоциации на производители, държавни органи и институции. Максималният размер на финансовата помощ е до 50%. За един проект ще се дават до 1 млн. лв., ако е подаден от търговско дружество, и до 4 млн. лв. за останалите кандидати.

До 1,5 млн. евро за машини и софтуер

До 1,5 млн. евро може да получи производител по мярката “Инвестиции в предприятията”. По нея се допуска покупка или вземане на лизинг на машини или софтуер, не е разрешено оборудването да е втора употреба. Те трябва да са предназначени за преработка на грозде, контрол на ферментацията, обработка на вино и гроздова мъст. Оборудването може да послужи за контрол на температурата, преместване на виното в избените помещения, прилагане на технология, свързана с пенливи вина, бутилиране, етикетиране, опаковане. Стопаните ще могат да инвестират в управление на отпадните води, инфраструктура на избата, съхранение, смесване, грижа и стареене на виното, бъчви и резервоари.

Ще се признават и разходи за хонорари на инженери и консултанти, предпроектни проучвания, придобиване на патентни права и лицензи и др. Тези разходи не трябва надхвърлят 4% от всички.

Бюджетът не предвижда покриване на разходи за развитие на нови продукти, процеси и технологии, свързани с лозаро-винарски продукти.

Максималният размер на финансовата помощ е до 50% от стойността на разходите за микро-, малки и средни предприятия. До 25% е таванът за предприятия с по-малко от 750 служители или с оборот, по-малък от 200 млн. евро. До 15% е за тези с над 750 служители или с оборот над 200 милиона евро.

Максималната стойност на един проект не може да надвишава 600 000 евро. Максималният за един кандидат е 1 500 000 евро.

Допуска се предоставяне на авансово плащане до 80% от договорираната финансова помощ.

Пазят лозя от градушка и суша

Стопаните ще получават средства, за да застраховат реколтата срещу слана, буря, градушка, проливни дъждове, заледяване или суша, които унищожават повече от 30% от средния добив.

Той се изчислява на базата на предходния тригодишен период, като се изключат най-високата и най-ниската стойност. Това предвижда мярка “Застраховане на реколтата”.

Кандидатите трябва да са вписани като гроздопроизводители и да са застраховали реколтата за един или няколко риска. Освен неблагоприятни климатични условия такива може да са животни, които причиняват щети, или пък болести по растенията или нашествия от вредители.

80% е таванът от разходите за премии срещу загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия. 50% е прагът за подпомагане на застраховани лозя, по които са нанесени щети от болести или животни, толкова е подпомагането, ако стопанин търпи загуби например заради болест и неблагоприятен климат.

Разрешават смяна на сортове и преместване

По мярка “Преструктуриране и конверсия на лозя” ще се подпомагат смяна на сортове, засаждане, преместване на лозови растения и други. Средства ще се отпускат за изграждане на конструкции - подпорни или за нови насаждения, или смяната им.

За подобряването на техниките за управление на лозята стопаните ще могат да изграждат и подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, както и автоматизирани системи за капково напояване. Максималният срок за изпълнение на изброените дейности е до края на втората винарска година, следваща годината на сключване на договора за предоставяне на финансова помощ между одобрения кандидат и фонд “Земеделие”.

Недопустими за подпомагане са презасаждане на лозарски парцел със същия винен сорт при същите или различни разстояния на засаждане, представляващи обичайно обновление на лозята, които са приключили естествения си жизнен цикъл.

Средства няма да се отпускат и за защита от щети, нанесени от диви животни, поставяне на предпазни мрежи срещу градушки, стени срещу вятър, както и изграждане на пътища в лозовото насаждение или водещи до него.

Бюджет не е предвиден и за подмладяване на лозовите насаждения и попълване на празни места от пропаднали растения с нов посадъчен материал.

Финансова помощ няма да се предоставя за разходи по закупуване на оборудване и съоръжения втора употреба, ДДС, лизинг, оперативни разходи, включително разходи за поддръжка, наеми, застраховки, банкови такси и други.

До 75% от разходите за дейности по мярката ще се покриват с програмни средства. Един кандидат може да получи до 3 млн. лв. за проектите си, а за целия период на националната програма - до 6 млн. лв.