Средният процент е около 6 

И в петте големи български града, в които има развита търговия с имоти - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, цените на жилищата са се покачили съвсем леко през третото тримесечие в сравнение с една година по-рано. Това показва анализ на имотна агенция “Явлена”, разпространен вчера.

Средното поскъпване е около 5%, като това идва най-вече от поскъпването в София и Пловдив, което е съответно 9,87% и 8,72% на годишна база. Във Варна жилищата през третото тримесечие са поскъпнали само с 4,74%, в Бургас - с 5,69%, а в Стара Загора - с 5,64%.

Ако се съпоставят данните за последните 4 години, ще се види, че поскъпването с натрупване е най-голямо в столицата. Там през третото тримесечие на 2015 г. жилищата са отбелязали поскъпване от над 3%, което през същия период на следващата година става близо 12%, а през 2017 - около 6%.

Според анализа на “Явлена” поскъпването на жилищните имоти в столицата ще бъде сведено до съвсем ниски стойности в близко бъдеще и най-вероятно това ще доведе и до забавяне на ръста на сделките, тъй като средният срок на една покупка ще се удължи.

В Пловдив поскъпването също не е малко - след малък спад на цените през 2015 г. през третото тримесечие на 2016 г. има 12% поскъпване, а през 2017 г. - 7%. В Пловдив обаче има много висока инвестиционна активност заради индустриалните паркове наоколо, което означава, че имотният пазар ще е динамичен.

Във Варна през третото тримесечие на годината има необичайно висок ръст на сделките с жилищни имоти - 17,51% на годишна база. Това е най-големият ръст сред всички областни градове, при това базата за сравнение не е никак ниска. Цените там обаче растат много бавно и с малко, сочи анализът.

В Бургас имотите поскъпват малко повече, отколкото във Варна, сочат данните за последните 4 години. Характерното за Бургас е, че там има най-голям дял на сделки с ипотечни кредити - 48% от всички.

В Стара Загора броят на сделките с жилищни имоти намалява вече трета поредна година, но цените продължават да растат, макар и с малко. Прогнозата на “Явлена” е, че поне до края на 2018 г. и началото на следващата няма да има промени в динамиката.