Министерствата на финансите и туризма в Турция работят по спасителен пакет за кредитиране на местни фирми, засегнати от фалита на британския туроператор Томас Кук (Thomas Cook), предаде Ройтерс, позовавайки се на министерството на туризма.

Ведомството обяви в Туитър, че 21 033 клиенти на Томас Кук в момента са на почивка в Турция.

Пакетът ще бъде задействан в най-кратък срок.

Федерацията на турските хотелиери междувременно обяви, че фалитът на Томас Кук би могъл да означава между 600 и 700 хиляди по-малко туристи в Турция годишно, съобщи още Ройтерс. Според председателя на федерацията Осман Айък компанията дължи между 100 и 200 хиляди лири стерлинги на някои малки хотели.

В интервю за турското специализирано издание Туризм ажансъ Айък посочи още, че британците съставляват около 5-6 процента от пристигащите в Турция туристи. Той изтъкна, че това е значителен дял и фалитът на туроператора ще има важни последици.

"Много хотели във Фетхийе, Мармарис, Бодрум и Анталия работят с Томас Кук", отбеляза Айък, според когото фалитът на компанията може да доведе до сериозни загуби за хотелиерите и дори до фалити на хотели, ако правителството не предприеме спешни действия.

Кипърският заместник-министър на туризма Савас Пердиос съобщи, че са в ход подготовки за връщането обратно в родината на 15 хиляди клиенти на обявилия фалит британски туроператор Томас Кук (Thomas Cook), които в момента се намират на средиземноморския остров, предаде Асошиейтед прес.

Пердиос уточни днес след среща с ръководители от сектора на туризма, че половината от тези 15 хиляди туристи са британци, 40 процента са от скандинавските страни, а останалите са от Германия.

Приоритетът е да се помогне на хората да се върнат вкъщи, посочи министърът. По думите му фалитът на Томас Кук ще нанесе удар върху кипърския туризъм, тъй като клиентите на туроператора съставляват 5-6 процента от общия брой на туристите, пристигащи на острова годишно, или около 250 000 души. Според плановете до края на сезона Томас Кук е трябвало да доведе в Кипър още 45 000 туристи.

Според Пердиос има реален риск някои хотели да не получат заплащане за резервациите от юли, август и септември. Оценки показват, че хотелиери може да загубят до 50 милиона евро като последица от това.