Цената на свинското месо към декември 2019 г. се е повишила с 32,1% на годишна база, а средната изкупна цена е 2,82 лв./кг живо тегло. Това показват данни на Системата за агропазарна информация (САПИ), оповестени от земеделското министерство. В различните области на страната цените варират, най-много са се увеличили в Кърджали - с 43,4%, докато в Благоевград и Кюстендил - с 4,9%.

Различните разфасовки са поскъпнали между 23,7 и 32,8%, като увеличение се наблюдава както при продажбите на едро, така и на дребно. За година цената на свинското месо, предлагано на дребно в магазинната мрежа, се е увеличила с близо 41% в Габрово за свинския бут, а във Велико Търново свинският врат се е вдигнал с 32,5%.

Африканската чума по свинете в Китай е основният фактор за покачването на цените на месото на европейския пазар, а оттам и у нас, посочват от министерството. Според производители поскъпването ще е с поне още 10%.

Очаква се значителното търсене в Китай да доведе до пренасочване на търговията, като това ще продължи да влияе на покачването на цените както на световния, така и на европейския пазар, поясняват още от ведомството. 186,4 евро за 100 килограма кланично месо е среднопретеглената изкупна цена за месо от клас Е за целия ЕС за ноември 2019 г., което е с 39% повече спрямо януари същата година. На годишна база най-голямо е увеличението в Латвия и Белгия - с близо 66 на сто.

От ЕК прогнозират, че цените ще продължат да се покачват и през 2020 г. Ако обаче производството в Китай се възстанови и има ръст на това в Европа, САЩ, Бразилия и Канада, можело да последва рязък спад на цените заради голямото предлагане.