Единният европейски пазар за търговия на електроенергия частта „в рамките на деня“ отчита невиждан ръст след присъединяването на България и още 6 държави към пазарната зона. Това е тъй наречената "втора вълна", която се включи в търговията на 19 ноември 2019 г., съобщават от Българската независима енергийна борса.

Българският борса отчита над 2 пъти по-големи месечни обеми на търговията „В рамките на деня“ след присъединяването за първите три пълни месеца на трансгранична търговия – от декември 2019 до края на февруари 2020 г., сравнено със същия предходен период.

Унгарският оператор на пазара HUPX отчита средномесечни обеми на търговия от порядъка на 75 600 мвтч, при 7600 за аналогичния период година по-рано. В Словения търгуваните количества са нараснали от 15 000 мвтч на 85 600 средномесечно спрямо същия период на предходната година. Чешката борса OTE е регистрирала осемкратно нарастване на месечните обеми до около 400 000 мвтч, хърватката CROPEX отчита месечни обеми на търговията „В рамките на деня“ от 24 100 мвтч, при 6300 преди старта на „втората вълна“. За полския пазар увеличението е от 3000 мвтч на 95 000, показват данните на TGE. Румънската борса OPCOM съобщава за средномесечни търгувани количества през трите месеца в рамките на 59 700 мвтч, при 26 000 преди.

Към момента в единният европейски пазар в рамките на деня са 22 страни: Австрия, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция. Стартът на „третата вълна“, чрез който непрекъснатата трансгранична търговия с електрическа енергия ще стигне до Италия и Гърция, се очаква да стане факт до първото тримесечие на 2021 г., България ще се присъедини към нея на българо-гръцката граница.

Единният европейски пазар „В рамките на деня“ се базира на обща IT система с общи модули за подаване на оферти, за управление на капацитети и за доставки. Тя позволява да се сключват сделки между търговски участници в различни пазарни зони в рамките на пазарното обединение, докато има наличен свободен преносен капацитет.