Селски къщи поскъпват, дори да са пълни развалини

В първите седмици след обявяване на епидемията от коронавирус в България на варненския имотен пазар последва пълен ступор - клиенти пред подписване на сделка се отказваха изведнъж, други, със започнати преговори, прекратяваха комуникацията. На малкото клиенти, които имаха желание да купуват, доста продавачи отказваха огледи от здравни съображения. Това сподели за “24 часа” брокер от голяма фирма за недвижими имоти във Варна.

През лятото на миналата година, след като ситуацията се успокои,

започна вълна от

търсене на къщи

в близките до

града села,

увеличи се търсенето на  малки парцели във вилните зони. Клиентите са предимно млади семейства с деца, много от тях са хора с професии, които позволяват дистанционна работа. 

“В първите месеци можеше да се намери прилично парцелче с къщичка за ремонт за скромните 20-ина хиляди евро, сега вече няма такива”, категоричен е експертът.

Постепенно се вдигнаха цените на селските къщи, дори и на тези, които са пълни развалини. Тук-там има парцели с разрушени или никакви постройки за 15 хил. евро, но прилична къщичка в хубаво село на 20-30 км от Варна за под 40 000 евро е вече трудно да се намери. 

Всички купувачи се надяват на добри комуникации (ток, вода, интернет, хубави пътища), но често остават разочаровани или се налага да инвестират средства. Има и засилен интерес към парцели за застрояване на фамилни къщи във вилните зони, но тук предлагането се стеснява и има огромен разрив между очакванията на купувачите и това, което реално се предлага. 

Макар да са във вилни зони, повечето парцели са с комуникации на граница или в близост, т.е.

плащаш

допълнително за

присъединяване

към ток и ВиК,

хората не са наясно с продължителните процедури по строителството. 

“Строителите също масово търсят от нас парцели за застрояване на кооперации в града и зоните, а такива буквално не останаха. Някои от тях се ориентират към строителство на фамилни къщи, например по две-три в един парцел, но и тези имоти трудно вече се намират”, допълва брокерът. 

Венета Иванова, управител на агенция за недвижими имоти, също казва, че в момента има огромен бум на търсене и почти никакво предлагане.  Пазарът става все по-скъп, защото хората масово влагат в имоти, бягат от града, защото има много свободни средства и предпочитат да инвестират в имоти. Най-често такива за уикенд почивка, но и много млади българи

решават да кажат

сбогом на

големия град

с къща на село, допълва още Иванова.

По думите ѝ обаче в момента руснаците, които пазаруваха имоти на килограм у нас, масово разпродават. Същото важи и за англичаните, които купуваха имоти по Черноморието преди няколко години. Търсенето е на къщи на 10-15 километра от града, но в населени места, вилните зони са рядко предпочитани заради често неуредената инфраструктура. 

Сега около 95% от клиентите на агенциите за недвижими имоти, дори в сектора на ваканционните, са основно българи. Според експертите в бизнеса в нестабилната и несигурна обстановка хората

виждат възможност

да запазят своите

спестявания

чрез покупката на имот. В опит да избягат от шумната градска среда, все повече варненци се ориентират и към имоти във вилните зони или близките села, които са с добре уредена инженерна и социална инфраструктура. Търсят се основно едноетажни къщи с по две или три спални, такива доскоро нямаше, но строителите бързо откликнаха на тенденциите на пазара и започва строеж на подобни в много места от региона.