• Дефицит на дърва няма, проблемът е, че заради дъждовете камионите не могат да влязат в гората

Обявите в сайтове за електронна търговия и в социални мрежи за пелети за отопление с примамливата цена 300 - 400 лв. за тон са възможни измами, предупреждават производители на търсеното много в момента гориво. Срещу съблазнителните оферти от клиентите се иска да преведат капаро от 50-60% по интернет, след което търговците спират да си вдигат телефона.

Ако поискате да си вземете стоката директно от склад, измамниците не се съгласяват и твърдят, че предлагат безплатен транспорт до цялата страна. Други пък обявяват цени около 100 лв. за доставка, която обаче трябва да се плати предварително, за да се приеме и обработи поръчката.

За това сигнализират производители на пелети, както и потребители в специализирани групи във фейсбук.

Високите цени

на тока са основната

причина за драстичното

поскъпване

на пелетите, чиято цена стигна 700 лв. за тон, а липсата на дървесина - за недостига им на пазара. Това обясняват производители.

“През май сметката ни за ток беше 18-20 хил. лв., сега вече стигна 57 хил. лв. Последно нормалните цени бяха през април, когато един мегават струваше 110 лв., а сега е 400 лв.”, казва собственик на фабрика за пелети край Велинград. По негови изчисления средно за производство на 1 тон пелети той плаща 113 лв. за ток. “Ако цената продължи да се качва, до декември ще трябва да затворим. Сега сме на последни издихания”, оплаква се той.

В момента продава пелетите по 600 лв. на тон без ДДС. Цената се е вдигнала двойно от май насам, когато е била 330 лв. От тези 600 лв. за производителя остават около 30 лв., а за фабриката инвестицията е била над 2 млн., оплаква се производителят.

В същото време пелети липсват. “На ден имаме по 100 обаждания, хората вече спряха да питат за цените”, твърди собственикът. Проблемът е в цялата страна, тъй като търсенето драстично се увеличава - хората се запасяват с твърди горива, уплашени, че след Нова година цената на тока ще скочи още повече.

Затова се вдигат цените и на дърва, и на въглища. Например вторичният продукт дървесина, от който основно се правят пелетите, е поскъпнал от 50 на 90 лв. за кубик. Стойността на тон целулоза също се е вдигнала до цени от над 130 лв., на места стига и до 170.

Друга фабрика за пелети в Самоков има същите оплаквания. Цената при тях е достигнала до 650 лв. за тон и също са спрели да приемат заявки, защото все

още не са

изпълнили

старите си

поръчки

Спад в търсенето няма, звънят ни от цяла България, казват от фабриката в Самоков.

“През 2012-2013 г. имахме същия проблем, но тогава той беше по-краткосрочен, нямаше толкова производители. В момента ни е много трудно да прогнозираме какво ще стане, спрели сме работа, докато не изпълним заявките”, казва представител на фирмата.

Фабриката работи с чиста дървесина, за което е нужно много голямо количество суровина. Липсата ѝ в момента се дължи и на лошото време - заради дъжда няма как да се влиза в гората. Според представителката на фабриката добивът на дървесина е намалял с 20-30%.

В момента на някои места без чакане се намират румънски пелети, но те са и най-скъпи - 750 лв. на тон. Проблем има обаче и с доставките, вдигат се цените и на транспорта, а камионите не стигат.

Цената на пелетите расте, защото поскъпва доставната им суровина, тъй като в България те се правят от технологична дървесина. Нормално би

било да се

правят от биомаса,

тогава няма да имат такава висока стойност. Това обясни пред “24 часа” директорът на Югозападното горско предприятие Дамян Дамянов.

По ред причини у нас участието на тази биомаса е минимално и всъщност производителите ползват основно дърва за огрев и технологична дървесина, която тази година вседствие на събуждането на икономиката след COVID-19 вдигна много цената си и затова пелетите стават по 400-600 лева, каза Дамянов.

Според него обаче

количествата

дърва за огрев

през зимата са

осигурени и

няма недостиг

На места като Елин Пелин например нужните количества са осигурени, но заради скока на тока и газа сега има допълнителни заявки, които също могат да бъдат обезпечени, уверява Дамянов.

Той е категоричен, че не може да се говори генерално за завишено търсене и презапасяване с дърва заради високите цени на тока, тъй като по традиция пикът на търсенето е именно есента, когато наближат ноември и декември.

“Преди 4 години на територията на Югозападното горско стопанство ние реализирахме около 220 хил. кубика, тук не включваме количествата от частните складове, последните 3 години тези количества постепенно намаляват. Миналата година са продадени по този ред 180 хил. кубика. Ние

имаме готовност

и 250 хиляди

кубика да

осигурим,

но няма такова търсене”, казва Дамянов. Той посочва, че тепърва хората започват да си набавят дърва, като според разчетите около 110 хил. кубика дърва ще бъдат добити директно от клиентите в горите, а към 15 октомври по този начин са добити само 40 хил. кубика. По-голямата част ще бъде набавена през ноември и декември.

Проблемът е в транспортирането, тъй като дъждовете през последните две седмици буквално спрели извозването на дървесина, фирмите не могат да влязат в горите. По-малките фирми например не могат да си позволят да държат големи количества дърва на склад и за 2-3 дни суровината при тях свършва, а когато няма регулярно транспорт, веднага става проблем.

За недостиг

вследствие

на износ не можело

да се говори,

защото се изнасяли едва около 6% от общия обем дървесина, добивана в страната.

Дамянов твърди, че поскъпват всички видове дървесина. Те предлагат дърва по два начина – клиентите могат сами да отидат да ги добият в гората на цени между 9 и 18 лева в зависимост дали дърветата са иглолистни, или широколистни.

Вторият вариант е продажбата на дървесина на склад през тръжна процедура на цени между 27 и 45 лева. По думите на Дамянов цените се завишават от фирмата, която ги купува, транспортира, складира и доставя до крайния клиент. “Ако приемем че един кубик широколистни дърва е 45 лв.,

транспортната

фирма взема

между 80 и

90 лева,

което, ако се сметне по реално действащи разчети, е много висока цена”, казва Дамянов.

Търговците на пелети също се оплакват, че на тръжните процедури големите търговци завишават много цените, като надценката стига до 160%.