Регистрираната безработица в страната остава на рекордно ниско ниво, през декември - 4,8 процента, сочат данните на Агенцията по заетостта за месеца. Спадът на годишна база е с 1,9 процентни пункта, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Регистрираните безработни през последния месец от 2021 г. са 157 283, което е с 964 по-малко от ноември и с 63 009 или с 28,6 процента по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през декември са се регистрирали нови 21 505 безработни, като те са с 3 145 лица по-малко спрямо предходния месец, а спрямо декември 2020 г. се наблюдава спад от 11 102 лица. Други 400 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През декември 14 167 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат увеличение на броя им с 1 036 спрямо ноември и с 1 914 спрямо същия месец на предходната година. Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 125 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. 59,6 процента от назначените през декември са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на държавното управление - 17,9 процента, следват преработващата промишленост - 17 процента, търговията - 16 процента, хотелиерството и ресторантьорството - 8 процента, строителството - 4,2 на сто, административните и спомагателните дейности - 4 процента и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, осигуряващ сигурност и защита; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; стопански и административни специалисти; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях и др.