Засега доставките са спрени само за Полша и България

Много държави клекнаха на схемата с Газпромбанк - Москва хем получава рубли, хем никой не бил нарушил санкциите на ЕС

Европа все още не може да реши как да плаща за вноса на природен газ от Русия, който продължава да захранва домове, бизнеси и електроцентрали. Объркването се съсредоточава върху логистиката на самите плащания. За да не им бъде спряно синьото гориво, няколко европейски купувачи се подчиниха на схемата, наложена от Москва.

Според новия разплащателен механизъм купувачите от “неприятелски” страни трябва да отворят две сметки в Газпромбанк - едната в евро или в долари и втората в рубли, от които ще се извършват плащанията за газа.

Миналия вторник Еврокомисията обяви, че компаниите, които отварят сметка в руската Газпромбанк, за да

позволят плащанията им да бъдат конвертирани в рубли, ще нарушат санкциите на ЕС

Това изявление, изглежда, противоречи на насоките, дадени от ЕК по-рано. Според последните указания новият механизъм за плащане може да работи, стига купувачите да плащат само в евро и долари и да направят “ясно изявление”, че с това са изпълнили задълженията си. Всичко станало е извън позволеното от санкциите, уточни говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Заради липсващо според него плащане руският държавен енергиен гигант “Газпром” прекъсна доставките на газ за Полша и България в края на април, изпълнявайки указа на президента Владимир Путин за плащане в рубли.

Оттогава европейските правителства хем искат да избегнат спиране на доставките, хем продължават да подкрепят санкциите, наложени на Москва заради нахлуването в Украйна.

“Газпром” предлага различни условия за плащането на руския газ в рубли на различните държави. В началото на май пък по разпореждане на Путин бе събрана paбoтнa гpyпa, която да създаде инфраструктура за плащане, включително и в рубли, за газа от различни държави, сред които обявените за “приятелски” Китай и Индия. Това бе изтълкувано като опит да се намери начин газовите доставки да се плащат и в други валути, а не само в рубли.

Заради това България ще настоява за общо европейско решение

за руския газ на следващия Европейски съвет и стриктното му спазване, заяви наскоро българският премиер Кирил Петков. А само преди ден по време на срещата на финансовите министри от ЕС вицепремиерът Асен Василев призова ЕК да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на “Газпром”, или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави.

Междувременно ЕК съобщи, че създава нова работна група за доброволно общо купуване на природен и втечнен газ и водород. Отбелязва се, че платформата е създадена за общо снабдяване с енергия в ЕС, както и че наскоро ЕК и България се споразумяха у нас да бъде обособена първата регионална платформа.

Гръцки компании, които внасят руски газ, обаче вече са преминали към новата схема за плащане и доставките няма да спрат, заяви източник от газовата индустрия, цитиран от РИА Новости. “Всички гръцки компании преминаха към плащане в рубли. Сметките са открити и процесът на плащане е в ход”, каза източник на медията във вторник. Гръцката агенция AMNA уточнява, че газовата компания ДЕПА платила на “Газпром” за доставките през април в евро в съответствие с насоките на ЕК от 19 май.

Италианската ENI също съобщи миналия вторник, че е започнала процеса на откриване на две сметки в Газпромбанк, една в евро и друга в рубли. Така, след като направи плащането в евро, агент на Московската фондова борса

ще конвертира средствата в рубли в рамките на 48 часа

Компанията твърди, че новият процес “не е несъвместим със съществуващите санкции” и в момента не е в противоречие с никой европейски регламент.

И австрийската енергийна група OMV обяви, че е платила в евро на Газпромбанк и не очаква проблеми при конвертирането на плащането в рубли. “Вече сме въвели съвместим със санкциите процес на плащане, който гарантира, че доставките на газ могат да бъдат платени своевременно - заяви говорител на OMV пред Ройтерс и добави: - Смятаме, че задълженията ни за плащане са изпълнени с прехвърлянето на сумата в евро.”

Германската енергийна компания RWE каза пред Си Ен Ен, че е открила нова банкова сметка за плащане на вноса на руски газ, но не посочи в коя банка. “Готови сме за плащане в евро и сме открили съответна сметка - каза говорител на компанията. - Следователно ние действаме в съответствие с европейските и германските разпоредби.”

Германският дистрибутор на газ Uniper също обяви миналия месец, че ще продължи да плаща за руските си доставки в евро, но добави, че смята, че е възможно “преобразуване на плащанията в съответствие със закона за санкциите”.

От френската компания “Анжи” заявиха, че следващото ѝ плащане за руските газови доставки, което предстои в края на май, ще бъде направено в евро, каквото е условието по договора с “Газпром”. По думите на директора на френското дружество Катрин Макгрегър то ще спазва препоръките на ЕК и завършването на

плащането в договорената валута е приемливо за “Газпром”

Словашката държавна компания за внос на газ Ес Пе Пе (SPP) е платила за доставките на руски газ в евро, но също така е открила и сметка в рубли в Газпромбанк. Това на практика означава приемане на схемата за плащане, поискана от Москва, отбелязва Ройтерс. “В ход е парично конвертиране, което ще приключи с предаване на рубли на “Газпром”, след което доставките на природен газ продължават”, каза Ричард Прокипчак, генерален директор на Ес Пе Пе.

Финландската държавна газова компания “Газум” обаче коментира, че “не приема” условията за плащане на “Газпром” и се готви за прекратяване на доставките на газ от Русия. Така стана и на практика и през уикенда “Газпром” врътна кранчето за съседна Финландия. “Газум” съобщи още, че е решила да предаде договора си в “Газпром” на арбитраж, както и че има допълнителни разногласия с руския доставчик.