Сега футболът остана назад, всички разбират от газ - така енергийни експерти описват ситуацията в България, след като на 27 април “Газпром” ни спря доставките.

Тогава на власт все още бе правителството на Кирил Петков и управляващите обясниха, че руски газ вече няма, защото отказваме да плащаме в рубли, за да не нарушим санкциите срещу Русия.

Спирането на доставките извади България от комфорта на дългосрочните договори и хвърли страната на свободния пазар.

Така

вече 5 месеца

се отвори терен

за гигантски

политически

спорове,

които станаха оръжие в предизборната кампания. Партиите изпъстриха речника си с термини като като втечнен газ, терминали, слотове, капацитет, преговори пак с “Газпром”, танкери, интерконектор. Към това се добавя зима, студ, високи цени, посредници.

Най-ожесточена е престрелката между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, като тя стартира още преди руснаците да врътнат кранчето.

При спиране на доставките тогавашният премиер Кирил Петков заяви: Зад руските интереси стоят и 3-те млрд. похарчени пари за “Балкански поток”, и предложението за газова централа, и отказът от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация. По думите му  “Продължаваме промяната”  

защитава

единствено

българските

интереси,

което означавало пълна независимост.

Бившият вицепремиер Асен Василев от ПП успокояваше, че газ ще има, но ще е по-скъп. И така стана. Разводът с руската компания се представи като постигане на независимост от Русия. Акцент  на ПП и на лидерите ѝ Петков и Василев бяха и осигурени 7 танкера с втечнен газ, от които служебният кабинет взе един, тъй като само за него бе договорен слот за разтоварване. 

Василев смята за неоснователни упреците за хаос в енергетиката и липса на газ, които им отправи служебното правителство и президентството. По думите му правителството на ГЕРБ през 2019 г. е обвързало цената на синьото гориво по договора с “Газпром” с холандската борса и всяко разкачане трябва да минава през предоговаряне с външни доставчици. Бившият финансов министър коментира, че е нужна програма за компенсации за гражданите и бизнеса за цената на газа, както бе направено за тока, но това може да стане само при работещ парламент.

Лидерът на ГЕРБ Борисов му отговори, че тръбите на “Балкански поток” са български, а две служебни правителства и едно редовно не могат да завършат интерконектора с Гърция. И постави темата с посредниците: Ако искат да работят честно и почтено,

да спрат

далаверата,

да махнат

посредниците,

имаме рядък шанс да се откачим от “Газпром” и да се откъснем от агресора Путин.

Борисов и енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев атакуваха ръководството на “Булгаргаз”, че нарочно е направило така, че “Газпром” да спре доставките, за да се купува през посредници. Борисов посочи, че “Булгаргаз” пазарува от бившата фирма на изпълнителния си директор Людмил Йоцов – “МЕТ Енерджи”. Според него обявеният като алтернативен газ е пак руски, но двойно по-скъп заради посредниците. И тези твърдения се чуват до днес.

И от ДПС обясниха за посредниците. Рамадан Аталай видя корупция да спираш доставки на руски газ, а да го купуваш от него, но през втора ръка.

Преди близо месец служебното правителство пък заяви, че ще поднови преговорите с “Газпром”. Както се разбра, преговори още няма, но

връщането

на руската

компания в

газовата игра

възпламени

политиците

Пред президентството се събраха на протест симпатизанти на “Демократична България”. Самата партия отправи призив към политическите сили, които ще участват в изборите, да прекратят тишината, която ги е обзела след резкия завой на служебното правителство към “Газпром”. Ивайло Мирчев от ДБ предупреди:  С директния курс, който обяви за връщане към руския газ, служебното правителство ще позволи Москва да унизи София. Газ глава затрива.

От ИТН, от чиято квота бе енергийният министър в редовното правителство Александър Николов, категорично са за дългосрочни договори за природен газ. Любомир Каримански се отрече обаче от него, тъй като Николов бил финансово зависим от Асен Василев, защото “всичко минавало през министерството на финансите”. За газа ни трябват традиционни и дългосрочни решения. Ние критикувахме, че не се решават дългосрочно, а на парче. Без дългосрочно решение за газа и електроенергията трудно можем да успокоим бизнеса. Доставки ден за ден са като бързи кредити, смята Каримански.

ДПС се обявиха “за” преговори с “Газпром” и възстановяване на доставките. След посещение в Турция в началото на август лидерът на партията Мустафа Карадайъ заговори за значението на южната ни съседка за осигуряване на газ в България.

По повод преговорите с руската компания на 14 август Асен Василев меко казано изненада, като заяви, че ако “Газпром” предложи евтин газ – защо не. Той можел да бъде складиран в хранилището в Чирен.

Проектозакон за 100% диверсификация от “Газпром” пък предложи Борисов. Той трябвало да се гласува веднага, щом се конституира новото НС след изборите като първи закон на евро-атлантически ориентираните формации, освен ако темата за независимост от “Газпром” не била, както той се изрази, “бля-бля”.

И не пропусна да критикува ПП за цената на газа, хаоса и разрухата в енергетиката.

Позицията на БСП и на Корнелия Нинова е предвидима.

Още на другия ден след спиране на руския газ тя, като министър на икономиката, и бизнесът дадоха пресконференция и

поискаха да се

възстановят

преговорите

с “Газпром”

l От агенцията проверяват “Булгаргаз”, БЕХ

и енергийното министерство за корупция след

спрените доставки от Русия. Пратиха доклад в

прокуратурата, но все още не е ясно дали

публикувани части от него в медии са автентични

и дали наистина швейцарски сметки на бивши

управляващи са “захранвани” от посредници

l Всички партии изпъстриха речника си преди

изборите с термини като втечнен газ,

терминали, слотове, капацитет, преговори

пак с “Газпром”, танкери, интерконектор

Това не се е променило и до днес. Преди десетина дни Георги Свиленски от БСП заяви: Ясно е, че “Булгаргаз” не е изпълнила или не е платила по начина, по който иска търговското дружество, което предоставя газ. Франция, Италия и Германия можаха да платят и да си получават газа, а България не можа. Министерският съвет няма решение за спиране на руския газ. Г-жа Нинова и нито един министър от БСП не е гласувал за спиране на газа и за санкциите срещу Русия. От санкциите страда България, а не Русия, а вследствие на тях “Газпром” са си увеличили печалбата 40 милиарда.

В петък Драгомир Стойнев, бивш енергиен министър, заяви, че ако се откажем от договора с “Газпром”, трябват 30 танкера на година, а нямало откъде да се вземат. Припомни, че по негово време като министър на икономиката и енергетиката е подписан договорът с Азербайджан.

“Възраждане” видя единствено техен кабинет да води преговори с “Газпром”, защото всички останали били антируски партии.

Другият терен на сблъсъци е завършването на газовата връзка с Гърция, по която да се доставя азерскиятг газ в пълните му количества и на ниски цени. От “Продължаваме промяната” твърдят, че правителствата на Борисов са я забавили.

Служебният кабинет обаче още в първите дни на мандата си създаде кризисен щаб за газа и обвини редовния, че е забавил газовата връзка с Гърция, а министърът на регионалното развитие пое на ръчно управление завършването й. Така че на този терен сблъсъкът е предимно между ПП и кабинета на Радев.

Сред газовите изяви енигматично остана изявлението на бившия служебен премиер Стефан Янев, сега лидер на “Български възход”. Цитираме го: Братя и сестри българи, не разбирате ли, че ви заблуждават? Защо тръбата е цяла? Защо газът тече? Колко месеца са нужни умно-красивите, хората със сърце във Вашингтон и в състояние на война с Русия, да спрат газа?

А освен на политиците от газ да разбира се наложи и на ДАНС. Спирането на доставките, търсенето на нови и посредниците стигнаха до агенцията, която учтиво влезе в “Булгаргаз”, БЕХ и Министерството на енергетиката, за да взема документи, а в края на юли ги предаде в прокуратурата.

Проверките

бяха по сигнал

на ГЕРБ

Според Делян Добрев “Булгаргаз” купува отново руски газ, но през посредници с 30% по-скъпо, което струва на българския потребител над 100 млн. лв. Тази разлика е влизала в джоба на “Газпром” и най-вероятно в офшорните сметки на “Промяната”, защото няма друга логика. Всички знаят за тези офшорни сметки, защото са споменати в декларацията на Асен Василев, каза Добрев.

По-късно ПИК цитира доклад на ДАНС, чиято автентичност до днес самата агенция не е потвърдила, в който се говори за 200 000 евро, платени от “Булгаргаз” на адвокатската фирма “Уайт енд Кейс”, което било прекомерно голям хонорар. Посочва се още, че има съмнения за умишлено прекратяване на договора с “Газпром”, за да се вкарат посредници в доставките на газ.

Агенцията преследва през цялата кампания Асен Василев и Кирил Петков с въпроси в чии сметки са онези 100 милона лева, за които говори и Делян Добрев.

До днес и прокуратурата не потвърждава официално, че проверява също като ДАНС за милиони от посредници на газ. Една от версиите е, че обвинението изчаква да минат изборите на 2 октомври, за да не се превърне в един от играчите на политическия терен.

Бившият шеф на “Булгаргаз” Людмил Йоцов обясни, че “Уайт енд Кейс” е една от двете фирми, наети от Българския енергиен холдинг, и газовата компания е ползвала услугите й. Йоцов нямал притеснения от проверката на ДАНС, говоренето за корупция било глупости, тъй като ако поискаш пари от големи компании, си извън пазара, и то завинаги. Йоцов допринесе за колорита на газовата фиеста, като в началото на август заяви: До последно не вярвахме, че “Газпром” ще ни спре доставките. Мислехме, че това е шега,

След като новият шеф на “Булгаргаз” Деница Златева и енергийният министър Росен Христов обявиха преди дни търгове за доставки за ноември и декември, както и за 2023 г. и за дългосрочен 10-годишен договор, газовите дебати взеха да спихват. Вероятно и защото остава по-малко от седмица до изборите.

Газовата връзка с Гърция стана един от приоритетите на служебното правителство и на 1 октомври тя ще заработи официално.
Газовата връзка с Гърция стана един от приоритетите на служебното правителство и на 1 октомври тя ще заработи официално.