Потребителите в ЕС ще могат в бъдеще да узнаят откъде е медът, който консумират, тъй като страната на произхода му трябва да указана върху етикета, реши Европейският парламент, цитиран от ДПА.

Евродепутатите гласуваха днес в полза на така наречената "Брекфаст дайректив" (Breakfast Directive), според която върху етикетите и на други продукти като плодови сокове, конфитюри, желета или мармалади също трябва да присъства страната на произход.

Ако медът или плодовете идват от няколко страни, страните на произход трябва да бъдат изброени в низходящ ред, в зависимост от това от коя страна идват по-голяма част от съставките, предаде БТА. 

Преди новите изисквания да влязат в сила, проектът трябва да бъде одобрен от страните членки на ЕС.

Германският депутат Тимо Волкен от левоцентристката Социалдемократическа партия заяви, че понастоящем голяма част от меда се внася от Китай и често не отговаря на европейските стандарти. "Досега обаче бе лесно да се прикрие произхода на продукта", добави той.

Той разкритикува и факта, че не е имало мнозинство по време на парламентарната сесия в подкрепа на забраната за етикети "без добавена захар" върху плодовете сокове. Според закона на ЕС е забранено да се добавя захар в плодовите сокове.