Във фабриката на BMW в Южна Каролина скоро ще бъдат "назначени" на работа хуманоидни роботи. Баварският автомобилен производител подписа договор със стартиращата компания Figures от Калифорния за внедряването на многофункционални роботизирани решения.

Наречен Figure 01, "първият търговски жизнеспособен автономен хуманоиден робот" ще бъде използван в производството на автомобили. В началната фаза BMW i Figure ще идентифицира къде функционалността му може да бъде полезна. След това ще бъде подложен на постепенно инсталиране във фабриката. Първоначално ще бъдат използвани само няколко от тези роботи, но броят им може да се увеличи, ако всичко върви по план.

Брет Адкок, основател и главен изпълнителен директор на Figure, твърди, че хуманоидният робот не само повишава производителността и намалява производствените разходи, но също така създава по-безопасна среда.
Роботът Figure 01 е висок 167 см и тежи 60 килограма, има максимална товароносимост 20 кг и време за работа до пет часа. Може да се движи със скорост от 1,2 метра в секунда. Основната му роля е да "намалява броя на работниците с несигурни работни места" и да предоставя решение в области, изправени пред значителен недостиг на работници.

Заводът на BMW в Спартанбург има максимален годишен капацитет от 450 000 автомобила и в него работят над 11 000 души, които могат да произвеждат 1500 коли всеки ден. От създаването си през 1994 г. фабриката е произвела повече от 6,4 милиона беемвета.