Макар и евтин, процесът, описан от швейцарски учени, е доста неефективен - по-голямата част от получените кюлчета се състои от мед

Старото мляко, което вече не е годно за консумация, може да се превърне в една от най-ценните суровини. Особено след като учени са успели от старо мляко да разработят материал, който извлича златото от електронни отпадъци. Разработката им бе публикувана през февруари в авторитетното списание “Сайънс”.

Във вече непотребните електронни елементи като платки и чипове има огромно количество ценни метали, като златото е един от най-използваните елементи при изработката им. Друг такъв метал е платината например. Реално с темповете, с които се произвеждат нови електронни елементи и те се превръщат в отпадъци след края на жизнения си цикъл, електронните отпадъци са истинска “златна мина”. Като до момента извличането на ценните метали от тях става чрез обработка с изключително токсични химикали, които увреждат както здравето на хората, така и околната среда като цяло.

Учени от Швейцарския технологичен институт в Цюрих обаче са разработили нов метод за извличане на златото и другите ценни метали от старата електроника. Като методът е безопасен, защото реално ползва биопродукт, какъвто е старото мляко. От млякото се изработва аерогел, който подобно на гъба е способен да “изсмуче” ценните метали от електрониката.

“Икономически методът също е доста изгоден, защото извличаме златото от електронни отпадъци, за които няма разходи, и ползваме материал като старото мляко, който е много лесен за обработка”, разяснява Рафаеле Меценга, който е ръководител на екипа от Швейцария.

Методът на учените е да ползват суроватка - страничен продукт от прецеждането и обработката на прясното мляко. От суроватката се извличат много дълги наноскопични протеинови влакна. С помощта на киселина те се съединяват в аерогел.

След като “гъбата”, както я наричат учените, е готова, те я поставят върху натрошени електронни платки, които са били предварително обработени - премахнати са всички неметални части, а металните са накиснати в разтвор на солна и азотна киселина. При смесването с тази “каша” от електронни отпадъци аерогелът абсорбира златните йони.

Тази част от процеса с разтварянето на металните отпадъци в киселини също може да е много опасна. И затова учените не съветват никого да пробва да извлича злато с помощта на старо мляко в домашни условия.

Следващата стъпка на швейцарските учени е изсушаване на аерогела, който вече е абсорбирал златото от електронните отпадъци, описват те метода си в “Сайънтист”. При последващото изгаряне на аерогела пък Меценга и екипът му извличат златни кюлчета с чистота 22 карата, като по-голямата част от кюлчето се състои от мед.

За съжаление, извличането на златото със старо мляко, макар и евтино, не е толкова ефективно, колкото са досегашните методи чрез токсични химикали. Освен това аерогелът извлича не само златото, но и другите метали като медта. А това прави използването на златото отново за производство на електроника доста трудно. В електронните компоненти се прилагат ценни метали с много голяма чистота. Така че, за да се ползва отново златото, добито чрез старо мляко, то трябва да премине през ново рафиниране, за да бъде отделено от медта и пречистено.