Предприемачът Илон Мъск обяви днес, че неговата компания "Eкс.ЕйАй" (X.AI), която разработва технологии с изкуствен интелект, ще "отвори програмния код" на своя генеративен чатбот, съобщи Ройтерс.

Това ще даде възможност на специалисти от целия свят да анализират технологията, върху която е базиран въпросният чатбот, наречен "Грок" (Grok). Те ще могат и да експериментират с тази технология, посочва агенцията.

Съобщението на Мъск идва на фона на съдебното дело, което милиардерът заведе по-рано този месец срещу американската технологична компания "Оупън Ей Ай" (OpenAI). Тя стои зад популярния чатбот "Чат Джи Пи Ти" (ChatGPT), който също е базиран на технология с изкуствен интелект.

Мъск e сред основателите на "Оупън Ей Ай" през 2015 г. и е сред първите инвеститори в компанията. Три години по-късно обаче я напуска, пише БТА.

Милиардерът обвинява сегашното ръководство на технологичната фирма, че се е отклонило от нейната първоначална мисия да работи за благото на човечеството. Вместо това "Оупън Ей Ай" е поела по пътя на "трупане на печалби", отбелязва Мъск.