Средствата от европейските фондове за саниране се насочват към него, както и пари от държавния бюджет

Парите за обновяване на сградния фонд в България ще идват основно от Националния фонд за декарбонизация. Това става ясно от промените в Закона за енергийната ефективност, които Министерството на енергетиката публикува за обществено обсъждане. Създаването на фонда е изискване по плана за възстановяване и усточивост. 

Те започват с текстове за създаването на тази финансова структура, като тя е правоприемник на досегашния фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници".

В съобщението на министерството се казва, че Националният фонд за декарбонизация ще бъде основният финансов инструмент в подкрепа на обновяването на сградния фонд в страната. Той ще адаптира наличните финансови инструменти или ще структурира допълнителни такива при необходимост.

Преди седмица в парламента министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че в досегашния фонд за енергийна ефективност има 10 млн. лв. и че в него ще влизат спестяванията от проекта за уличното осветление на общините, който в момента се изпълнява по плана за възстановяване.

Досега парите във фонда се събираха от дарения от международни финансови институции, фондове, български и чуждестранни лица и фирми, от лихви по сметките, от заеми и други финансови инструменти. В тях влизат и вноските на задължените за енергийни спестявания компании.

С тези постъпления ролята на досегашния фонд в обновяването на сградния фонд е незабележима. Необходимите за обновяването милиарди са фиксирани в промените. Те предвижда в новия фонд да влизат средства от Европейските структури и инвестиционни фондове, както и целево предоставени средства от държавния бюджет. Тоест - безвъзмездно финансиране на сградите в страната може да е с европейски средства и от националния бюджет.

Досега с парите възмездно (те трябваше да се връщат) се финансираха проекти за енергийна ефективност и ВЕИ, за гаранции по кредити за тези проекти.

Сега се предвижда да има финансови инструменти за проекти с включен компонент за безвъзмездно финансиране със средства от еврофондовете и държавния бюджет.

Парите на фонда са за потребители, които изпълняват проекти за повишаване на енергийната ефективност и за използване на енергия от възобновяеми източници при крайното потребление на енергия в жилищни сгради, публични сгради и сгради на търговски дружества, чрез структурирани за съответните видове сгради финансови инструменти, е записано в предлаганите промени.

Министерството обосновава промените с необходимата подкрепа за обновяването на сградния фонд в България и постигането на целите на Дългосрочната национална стратегия за подпомагане на обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г.

Въвежда се по-лесно и бързо административно производство по вписване в регистъра на лицата, които извършват обследването за енергийна ефективност, сертифицирането на сгради, изготвянето на оценки за съответствие на инвестиционните проекти и за енергийни спестявания и т.н.