Любителите на математиката по целия свят - от колежани до учени, които се занимават с конструирането на ракети - отбелязват Деня на числото "пи" на 14 март, или 3/14 (по американския модел на календарен запис месец/ден) - първите три цифри на безкрайно число с множество практически приложения, съобщава БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

По света доста хора почитат този ден с парче пай - сладък, солен или дори пица.

Най-просто казано, числото "пи" е математическа константа, която изразява съотношението на обиколката на кръг към диаметъра му. Тя е част от много формули, използвани във физиката, астрономията, инженерството и други области, датиращи отпреди хиляди години в Древен Египет, Вавилон и Китай, припомня Асошиейтед прес.

Денят на числото "пи" се отбелязва от 1988 г., когато физикът Лари Шоу започва да празнува в научния музей "Експлораториум" в Сан Франциско. Празникът обаче получава национално признание едва две десетилетия по-късно.

През 2009 г. Конгресът превръща всеки 14 март в голям ден - с надеждата да се повиши интересът към математиката и науката. Съвсем подходящо, денят е и рожден ден на Алберт Айнщайн.

Числото "пи" може да изчисли обиколката на кръг, като измери диаметъра - разстоянието по средата на кръга - и го умножи по числото 3,14 плюс.

То се счита за постоянно число, а също така и е безкрайно, което означава, че е математически ирационално. Много преди компютрите учени като Исак Нютон са прекарвали доста часове в изчисляване на десетичните знаци на ръка.

Днес, използвайки усъвършенствани компютри, изследователите са измислили трилиони цифри за "пи", но няма край.

Името на числото е дадено едва през 1706 г., когато уелският математик Уилям Джоунс започва да използва гръцкия символ за него.

Защо точно тази буква? Това е първата гръцка буква в думите "периферия" и "периметър", а числото "пи" е съотношението на периферията на кръга - или обиколката - към неговия диаметър.

Числото е от ключово значение за точното насочване на антена към сателит. С негова помощ се изчислява всичко - от размера на масивния цилиндър, необходим при оборудването на рафинерия, до размера на ролките хартия, използвани в принтерите.

Числото "пи" е полезно и за определяне на необходимия мащаб на резервоар, който обслужва отоплителни и климатични системи в сгради с различни размери, отбелязва Асошиейтед прес.

НАСА използва числото "пи" ежедневно. То е ключово за изчисляването на орбитите, позициите на планетите и другите небесни тела, елементите на ракетното задвижване, комуникацията на космическите кораби и дори правилното разгъване на парашутите, когато се спусна към Земята или се приземи на Марс.

Учените твърдят, че използвайки само девет цифри от "пи", може да се изчисли обиколката на Земята толкова точно, че разминаването да е едва с около 0,6 см на всеки около 40 000 км.

Всяка година музеят в Сан Франциско, който е създател на празника, организира събития, сред които парад около кръгла плоча, наречена Храмът на числото "пи", 3,14 пъти - и след това, разбира се, празненства с много пай.

НАСА провежда ежегодното си онлайн предизвикателство "Денят на Пи", като предлага на хората множество игри и пъзели. Някои от тях са директно от наръчника на космическата агенция, като например изчисляване на орбитата на астероид или разстоянието, което луноход трябва да изминава всеки ден, за да изследва определена областта на естествения спътник на Земята.

Вероятно най-известният учен в света - Айнщайн, е роден на 14 март 1879 г. в Германия. Безкрайното число "пи" е използвано в много от неговите революционни теории, а сега Денят на числото "пи" дава на света още една причина да отпразнува постиженията му.

Една малка математическа симетрия - известният физик Стивън Хокинг почина на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст. Все пак "пи" не е перфектно число. "Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е съвършено. Съвършенство просто не съществува. Без несъвършенство нито вие, нито аз бихме съществували", казва той, цитиран от Асошиейтед прес.