Турция и Съветът за сътрудничество в Залива подписаха договор за започване на преговори за Споразумение за свободна търговия, съобщи днес турският министър на търговията Йомер Болат в момент, когато Анкара увеличава усилията си за разширяване на икономическите връзки в региона, предаде Ройтерс.

След години на напрежение Турция предприе дипломатическа офанзива през 2020 г., за да подобри отношенията си със страните от Залива, по-специално Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия. Анкара вече има търговско споразумение, наречено всеобхватно споразумение за икономическо партньорство, с ОАЕ.

Оттогава Анкара подписа споразумения на стойност милиарди със страните от Залива, включително Катар, с който поддържа силни връзки.

"Споразумението ще либерализира обмена на стоки и услуги, ще улесни инвестициите и търговията", заяви Болат в платформата Екс.

Анкара смята, че преговорите ще бъдат завършени възможно най-скоро, като добави, че споразумението ще доведе до една от най-големите зони на свободна търговия в света между Турция и членките на Съвета за сътрудничество в Залива с обща стойност 2,4 трилиона долара.

В Съвета за сътрудничество в Залива влизат Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Бахрейн.

Генералният секретар на Съвета Джасем ал-Будауи заяви в съобщение, че решението за започване на преговори за Споразумение за свободна търговия "е демонстрация на солидното и стратегическо партньорство между страните от Съвета за сътрудничество в Залива и Турция".

Той добави, че то показва успешното сътрудничество между Съвета и Турция в различни сфери, включително търговия, икономика и финанси.

С подобряването на отношенията арабските страни от Залива се обръщат към Турция, за да им помогне в развитието на местните индустрии и за технологичен трансфер в усилията им да диверсифицират икономиките си от петрола.

Миналата седмица Турция и Великобритания заявиха, че ще започнат преговори за разширено Споразумение за свободна търговия, което да включва стоки и услуги, пише БТА.