Космическият телескоп "Гая", който картографира Млечния път, идентифицира две групи стари звезди в сърцето на нашата галактика, за които се смята, че са участвали в нейното формиране преди повече от 12 милиарда години, предаде АФП.

Тези два "звездни потока" с въртеливото си движение са подобни на "първите градивни елементи" на древното сърце на Млечния път, където са се родили първите звезди, преди галактиката да се разрасне и да придобие сегашната си спираловидна форма, казва Кяти Малхан от германския Институт "Макс Планк" за астрофизика.

Според събраните данни всеки от двете звездни групи е с масата на около 10 милиона слънца.

"За първи път успяваме да идентифицираме фрагменти от тази протогалактика", наречена Шакти и Шива - на имената на индуистките богове, "чийто съюз е дал началото на космоса", обяснява водещият автор на изследването, публикувано в "Астрофизикъл джърнъл".

Космическият телескоп "Гая" на Европейската космическа агенция (ЕКА), който от десет години работи на 1,5 млн. км от Земята, през 2022 г. предостави триизмерна карта на разположението и движенията на повече от 1,8 млрд. звезди.

Тази карта позволи да бъде идентифицирана популация на звезди, наречени "бедни стари сърца" заради тяхната възраст. Тя е свързана с ниска металичност (химически показател за възрастта на звездата) и централното им местоположение.

Това е важна стъпка за галактическата археология, чиято цел е да възстанови различните епохи в историята на Млечния път "по същия начин, по който археолозите биха реконструирали историята на един град", се казва в прессъобщение на Института "Макс Планк" за астрофизика.

Така моделът на еволюцията на Млечния път предполага "стар централен град, заобиколен от по-нови квартали", отбелязват от института.

Но "колкото по-назад във времето и пространството се връщаме, толкова повече се размива картината на галактическата история", посочва Кяти Малхан.

Затова астрономите изследват това ядро, идентифицирано през 2022 г. Те използват извадка от шест милиона звезди и изследват техния химически състав и положение с помощта на изкуствен интелект, съобщава БТА.

По този начин те са определили двата "звездни потока" - Шакти и Шива, формирани преди 12-13 милиарда години, в ранния период на Млечния път.

Изненадващо е, че техните звезди имат необичайно висока металичност за тази голяма възраст. Това вероятно е знак, че са потомци на по-ранно поколение звезди. Когато е настъпила смъртта им, те са освободили химични елементи, които са в основата на междузвездния газ, от който са произлезли звездите Шакти и Шива.

"Една от мисиите на "Гая" е да хвърли светлина върху детството на нашата галактика и тя вече е в процес на изпълнение", казва Тимо Прусти, научен ръководител на проекта в ЕКА. Дори и да е трудно да се "открие първоначалният ембрион" на Млечния път, добавя Кяти Малхан.