Румънският министър на земеделието Флорин Барбу заяви днес, че нито един фермер не е представил доказателства, че в Румъния се разтоварва зърно от Украйна и добави, че ако съществува такава контрабанда, съответните институции трябва да вземат мерки, предаде Аджерпрес.

По време на посещение в окръг Арад министърът на земеделието беше попитан защо не е приложена мярката за монтиране на Джи Пи Ес устройства на камионите, които превозват зърно от Украйна, за да се проследи трасето им. Той отговори, че това е отговорност на министерството на финансите.

"Трябва да питате г-н (министърът на финансите Марчел) Болош, защото министерството на финансите се занимава с това", посочи Барбу, като напомни, че министерството на земеделието е издало нареждане за забрана на вноса без лиценз.

"От законова гледна точка ви казвам, че не е влязло нито едно зрънце, защото аз не съм издавал лицензи за внос от Украйна. Ако е нелегално, тогава е контрабанда и компетентните органи трябва да си свършат работата. Не е работа на министерството на земеделието", каза Барбу.

Той добави, че контрабандата на зърно е подобна на контрабандата на цигари или на други хранителни продукти. "С това нещо се занимава Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, Икономическата полиция, Националната агенция за данъчна администрация, Службата за борба с измамите. Ако се установят незаконни действия, разбира се, че трябва да се вземат мерки", отбелязва министърът.

Барбу подчерта също, че в министерството на земеделието след разговорите, които е провел с фермерите, не е получено нито едно оплакване "с конкретни доказателства" за внос на украинско зърно в Румъния, предаде БТА.

Същевременно темата беше засегната и от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която говори на пресконференция вчера за недоволството на румънските земеделци от украинските продукти. "Румънските фермери станаха тема на пропагандата на Москва срещу Украйна и Европейския съюз", коментира по този повод телевизия Диджи 24.

Захарова заяви, че "не е никак изненадващо", че румънското правителство не е взело никакви мерки, за да защити интересите им, тъй като предпочита "да не противоречи на Брюксел", който е решен да помага на режима в Киев. Тя говори за "доставка в Румъния на украински хранителни продукти, които не съответстват на стандартите на ЕС", посочва телевизията.

По думите на Захарова "благодарение на географската си позиция Румъния е станала през последните години една от ключовите дестинации за транзита и търговията със земеделски продукти от Украйна".

"Това доведе до пренасищане на местния пазар с по-евтини хранителни продукти и често с по-ниско качество. В резултат на това през 2023 г. и началото на 2024 г. в Румъния имаше серия от безпрецедентни протести на земеделците, по време на които митнически пунктове бяха блокирани многократно със земеделска техника (...) Въпреки това румънското правителство не взе нито едно ясна мярка, за да защити интересите на земеделците си", коментира още говорителят на руското външно министерство.